Suncokret za 2021 17

Od 27. do 30. travnja u Cavtatu i Dubrovniku na Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu “Klub članova Selo”, dodijeljene nagrade ” Suncokret ruralnog turizma Sunflower award ” za 2021. godinu.

Od 27. do 30. travnja u Cavtatu i Dubrovniku je održan 5. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu u pokroviteljstvu Ministarstva poljoprivrede i u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, a na kojem su podijeljene nagrade pod nazivom “Suncokret ruralnog turizma – Sunflower award” za 2021. godinu.

Nagrade su podijeljene u osam kategorija: 

  • Turistička seljačka gospodarstva
  • Tradicijska (ruralna) domaćinstva
  • Tradicijska (ruralna) gastronomija
  • Vinski turizam
  • Craft turizam
  • Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru
  • Ruralno-turistički projekti
  • Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka: “Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla“, „Zaštićena oznaka izvornosti“, „Zajamčeno tradicionalni specijalitet“, „Eko proizvod“, „Zaštićene oznake izvornosti vina (ZOZP, ZOI)“, „Hrvatski otočni proizvod“, „Hrvatska kvaliteta“, „Izvorno hrvatsko“ i druge marketinške oznake.

Sa područja Karlovačke županije, za nagrade bilo je predloženo 138 kandidata iz cijele Hrvatske. S područja Karlovačke županije prijavljeno je bilo 10 kandidata od kojih je troje osvojilo vrijedne nagrade. U ime Karlovačke županije, na kongresu je sudjelovao direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije, Željko Fanjak.

Sukladno osvojenim nagradama, u Zavičajnom muzeju Ozalj u Starom gradu Ozlju održana je press konferencija za medije kako bismo čestitali našim nagrađenima. 

Stjepan Bezjak, ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj i Etno parka Ozalj pohvalio se brončanom nagradom koju je osvojio Etno park Ozalj. Etno park Ozalj je muzej na otvorenom i radi od 1985. godine. Muzej skuplja svu tradicijsku baštinu i kulturu ozaljskog kraja te je ova nagrada motivacija za daljnji rad i razvoj muzeja. 

Vlasnik Seoskog gospodarstva Srakovčić odnosno Srca prirode Srakovčić, Ivan Srakovčić istaknuo je kako je veliki trud uložen u razvitak Srca prirode u turističku destinaciju kakva je ona danas. Srce prirode osvojilo je srebrnu plaketu. 

Suncokret za 2021 11

Turistički proizvod “Štrudla by bike” osvojio je posebno, zlatno priznanje. Vlasnica restorana Žganjer, Lidija Žganjer Gržetić zahvalila je TZP Kupa, Regionalnoj turističkoj zajednici Karlovačke županije i Hrvatskoj udruzi za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” na kandidaturi njihovog proizvoda koji je u samo nekoliko godina polučio izniman uspjeh, što znači da su na dobrom putu. Navela je kako je navedeni projekt primjer dobre suradnje između privatnog i javnog sektora. 

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” Dijana Katica navela je kako je bilo ukupno 138 prijavljenih kandidata iz cijele Hrvatske. Dobitnici iz Karlovačke županije izdvojili su se od ostalih kandidata očuvanjem tradicije i baštine na moderan način, brojem posjetitelja unatoč globalnim izazovima. 

Županica Martina Furdek Hajdin čestitala je dobitnicima nagrada te je iskaknula kako navedene obitelji Srakovčić i Žganjer te muzej djeluju već godinama, gotovo tradicijski. Dobitnici nagrada u prošlim godinama bili su Štrudlafest, Restoran DP – Mrežnička kuća, Ogulinski kiseli kupus, Žitna lađa “Zora” te Internacionalni centar keramike “Atelje Janja gora”. I ožujak i travanj do sada su obilježile su dvije autoutrke, a ovim putem najavljujem da u nadolazećem vikendom kreće novi Wine and Walk. Kao druga turistički, najposjećenija kontinentalna županija, Karlovačka županija nastoji uspješno odgovoriti na sve postavljene izazove i učiniti kontinentalni turizam aktivnim u Karlovačkoj županiji tijekom cijele godine. Ovakve manifestacije pokazuju da idemo u dobrom smjeru. 

Na press konferenciji su nazočili i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, načelnik Općine Ribnik Dino Blažević te direktor TZ Karlovačke županije Željko Fanjak. 

Suncokret za 2021 15

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime