Karlovačka županija osigurala je novac za obnovu jugoistočne kule Starog grada Novigrada. Riječ je o investiciji vrijednoj 410 tisuća kuna.

Županija je dopunila svoju prijavu na natječaj Ministarstva kulture i medija za zaštitu nepokretnih kulturnih dobara i zatražila prenamjenu sredstava te joj je za sanaciju jugoistočne kule odobreno 120 tisuća kuna. Ostatak potrebnog novca osiguran je rebalansom proračuna za 2022. godinu.

U postupku javne nabave za izvođača radova odabrana je tvrtka Izgradnja Popovački d.o.o., a radovi bi trebali završiti i prije roka od 3 mjeseca.

Županica karlovačke županije Martina Furdek Hajdin obišla je jutros gradilište i nije krila zadovoljstvo što je cijeli postupak osiguravanja sredstava i odabira izvođača radova izveden brzo i kvalitetno.

„Slijedi nam i obnova druge, jugozapadne kule. Od samog početka zajedno s Općinom Netretić dogovaramo cijeli posao i ako bude potrebno, ako općina neće imati sredstava za to, spremni smo se uključiti“, poručila je županica Furdek Hajdin.

Načelnik Općine Netretić Marijan Peretić procjenjuje da će obnova druge kule stajati između 800 tisuća i milijun kuna i stoga ga, rekao je, veseli spremnost županije da se uključi. Vjeruje da će zajedno sa županijom i Ministarstvom kulture i medija osigurati potreban novac i za obnovu druge kule.

Radovi na obnovi kule izvode se u skladu sa svim konzervatorskim smjernicama. Direktor tvrtke Izgradnja Popovački d.o.o. Mario Popovački kaže kako je objekt specifičan. ali tvrtka već ima iskustva u takvim radovima.

„Mi imamo iskustva u takvim radovima. Napravili smo nekoliko takvih kula, između ostalog 2005. godine radili smo i ovu kulu koja je sada predmet sanacije“, rekao je Popovački.

Podsjetimo, dvije kule Starog grada Novigrada teško su stradale u požaru u ožujku ove godine. Počinitelj je pronađen, slučaj je trenutačno na Državnom odvjetništvu, pa Općina Netretić nakon sudskog postupka planira podnijeti tužbu za naknadu štete.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime