Tounj foto TZ ka zup
0Foto: TZ Karlovačke županije

Otok ljubavi na Mrežnici, Baraćeve špilje, Rastoke – samo su neke od lokacija koje bi mogle naći svoje mjesto u aplikaciji s bazom turističkih atrakcija koja će se izraditi u sklopu projekta „Inovativna digitalizacija i zelena tranzicija turizma na području Karlovačke županije“.

Riječ je o projektu vrijednom 1,85 milijuna kuna, čiji je nositelj Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije, a financirat će se u stopostotnom iznosu iz programa Erasmus plus.

Partneri u projektu su: Ericsson Nikola Tesla d.d., Trgovačko ugostiteljska škola iz Karlovca, Ferial d.o.o., Zavod za turizam iz Maribora, Srednja škola za ugostiteljstvo i turizam iz Maribora, Ugostiteljsko-turistička škola iz Beograda i Fakultet za turizam iz Portoroža. U praksi – učenici strukovnih škola iz područja turizma i ugostiteljstva, koje su uključene u projekt, unosit će u aplikaciju podatke o turističkim atrakcijama u svom okruženju. Tako će, uz autorizaciju nositelja i partnera na projektu, nastati digitalna baza turističkih atrakcija na području Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak ističe kako je ovaj projekt doprinos primarnim ciljevima razvoja turizma u Republici Hrvatskoj, u prvom redu digitalizaciji i zelenoj tranziciji.

Ovim projektom potičemo interes učenika za turizmom kroz praktično sudjelovanje u navedenim procesima digitalizacije i zelene tranzicije. Ponekad nismo ni svjesni kakvim smo sve ljepotama okruženi, u kakvom skrivenom raju živimo, a upravo takve mikrolokacije turisti prepoznaju kao autohtone turističke atrakcije. Ovim projektom ćemo brojne skrivene kutke Karlovačke županije približiti široj javnosti što će biti sjajan doprinos razvoju i prepoznatljivosti destinacije“, kaže direktor Fanjak.

Ovo je prvi EU projekt Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije, a dio financiranja koji se odnosi na nju, kao nositelja, iznosi 300 tisuća kuna. Karlovačka županija pružila je tijekom prijave pomoć i podršku, pa županica Martina Furdek-Hajdin nakon odluke Agencije za mobilnost i programe Europske unije o stopostotnom financiranju ovog projekta – ne krije zadovoljstvo.

Ovaj projekt me posebno veseli iz više razloga. On obuhvaća obrazovanje i turizam, ima edukativni karakter, a bit će vrlo značajan i za turizam. Osim toga, stvaranje digitalne baze turističkih atrakcija je nešto što će biti vrlo zanimljivo pratiti. To će biti živi projekt koji će se dalje razvijati i kad završi, jer će digitalna rješenja ovog projekta biti integrirana u postojeću GIS platformu Karlovačke županije. Dakle, imamo u projektu mlade ljude, srednjoškolce, koji unose podatke o turističkim atrakcijama u svom okruženju, imamo digitalne tehnologije, imamo suradnju s partnerima iz više zemalja. Ovo je odlično osmišljen projekt, i dalje ćemo pružati svaku potporu i pomoć našoj Regionalnoj turističkoj zajednici“, istaknula je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Projekt će početi u listopadu i trajat će dvije godine. U Regionalnoj turističkoj zajednici Karlovačke županije, ističu kako je ova njihova inicijativa doista regionalna i prava turistička, jer turizam ne poznaje granice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime