U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u četvrtak, 28. srpnja u Velikoj vijećnici Grada Karlovca svečano je potpisan ugovor za izvođenje radova na projektu rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac. Riječ je o projektu vrijednom 2,7 milijardi kuna, sufinanciranom sredstvima Europske unije, putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Ugovore su potpisali predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić s izvođačima radova, konzorcijem STRABAG AG, STRABAG d.o.o. i STRABAG Rail a.s. i tvrtkom AŽD-a Praha s.r.o.

Potpisivanju je nazočio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sa potpredsjednicima Vlade i ministrima Tomom Medvedom i Olegom Butkovićem te ministrom Ivanom Paladinom. Svečanosti je nazočila i županica Martina Furdek Hajdin sa gradonačelnikom Grada Karlovca Damirom Mandićem te saborskim zastupnicama Nadom Murganić, dr. Majom Grba Bujević i Marijom Jelkovac.

Dionica pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac duga je 44 kilometra i nalazi se na željezničkoj pruzi Zagreb Glavni kolodvor – Rijeka. Njezina rekonstrukcija i izgradnja drugog kolosijeka unaprijedit će prigradski promet Karlovca i Zagreba te poboljšati povezanost sa ostatkom Hrvatske i Europe. Projektom će se rekonstruirati i kolodvori Hrvatski Leskovac, Jastrebarsko i Karlovac, a kolodvori Horvati, Zdenčina i Draganići prenamijenit će se u stajališta. Rekonstruirat će se postojeća stajališta Mavračići, Desinec, Domagović i Lazina. 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što će se ovim projektom dati bitan doprinos pruzi na relaciji Zagreb – Rijeka, a dionica Hrvatski Leskovac – Karlovac izrazito je važna za Karlovac kao prometno čvorište. “Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije, čime se pokazuje koliko je važno biti unutar EU i koristiti raspoloživa financijska sredstva. Ulaskom u Schengen, Hrvatska će biti jedna od 15 zemalja koje su dio NATO saveza, članica EU i u EU području, odnosno Schengenu. To je važno za gospodarski razvoj i pulsiranje hrvatske ekonomije.”, kazao je premijer Andrej Plenković. 

Potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastruture Oleg Butković je izrazio zadovoljstvo što je došlo do trenutka potpisivanja ugovora te istaknuo kako je ova Vlada otvorila veliki investicijski ciklus u prometnoj infrastrukturi. Do sada je otvoren Pelješki most, a otvorene su i tri zračne luke (Zagreb, Dubrovnik i Split). Slijedi nam desetljeće ulaganja u modernizaciju i rekonstrukciju željeznica. 

Bilo je puno ranijih pokušaja u realizaciji projekta rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac , no ova Vlada je pokazala da zna kako se radi jer je osigurala europske sredstva i potrebne dozvole, provela je javnu nabavu. Veselimo se ovom projektu koji je izrazito važan za Grad Karlovac i Karlovačku županiju. Fokusiramo se na putnički prijevoz jer su dnevne migracije vrlo česte, a prijevoz je prihvatljiviji. Karlovačka županija će od ovog projekta imati velike koristi.”, kazala je županica Martina Furdek Hajdin.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić je istaknuo kako ovaj projekt označava nastavak aktivnosti na nizinskoj pruzi, a on je strateški projekt HŽ Infrastrukture, resornog ministarstva te Vlade RH. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime