LNG terminal krk foto. HTV HRT screenshot
foto: screenshot HTV/HRT

Hrvatska se pozicionira kao jedan od lidera na novoj energetskoj karti Europe.

Hrvatska se planira pozicionirati kao jedan od lidera na novoj energetskoj karti Europe, a to će omogućiti Nacionalni akcijski plan energetske učinkovitosti za razdoblje od 2022. do 2024. te odluka o proširenju LNG terminala na Krku koje je Vlada donijela na svojoj jučerašnjoj sjednici.

Konkretno se radi o odluci o izgradnji plinovoda Zlobin – Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

Europski novac
Kako je istaknuo ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, radi se o strateškoj odluci jer udvostručuje kapacitete LNG terminala na otoku Krku, a ide se i u izgradnju novog plinovoda.

“Ovo radimo kako bi se pojačala sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj, ali i kako bi se pozicionirali kao lider u novoj raspodjeli karata kada govorimo o energetici u ovom dijelu Europe. Ukupna vrijednost investicije iznosi 180 milijuna eura, od čega će se 25 milijuna uložiti u samo proširenje kapaciteta LNG-a, a 155 milijuna eura u proširenje plinovodne mreže”, kazao je Filipović.

Dodao je da će se za financiranje ulaganja maksimalno koristiti europski novac, uz naravno podršku sredstava iz državnog proračuna. Da je ovo strateška i važna odluka za energetsku sigurnost i opskrbu Hrvatske plinom, istaknuo je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, apostrofirajući važnost uloge Plinacroa, kao i korištenje mjera iz plana REPowerEU.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime