1c1e716f824d4c5a6948
foto: Franjo Bertović

Dotaknuta su i pitanja te mogućnosti investiranja u Slavoniju i u Republiku Hrvatsku koja su se odnosila na ulaganja u privredu, ali i na pozamašnu ‘papirologiju’ ili sređivanja dokumentacije o vlasništvu, što bi trebao biti prvi korak u bilo kojem ulaganju.

Ovih dana u Americi i Kanadi boravi delegacija političkog vrha Slavonije i nekoliko poslovnih ljudi. Zrakoplovom su doputovali u New York, a potom posjetili našu hrvatsku zajednicu u tom velebnom gradu te automobilom prešli granicu u susjednu Kanadu. 

Tijekom vikenda, od 20. do 21. kolovoza posjetili su Toronto, Norval i London u Ontariju. Tu su se susreli s mnogim iseljenicima i poslovnim ljudima koji su prisustvovali ljetnoj zabavi u Norvalu, kod Hrvatske crkve „Kraljica mira“ i miniFESTU „Zvuci tamburice“ u Londonu kod Hrvatske župe sv. Leopolda Mandića, a pod pokroviteljstvom Odsjeka 530 „Ogulin“ Hrvatske bratske zajednice. 

Obje priredbe imaju dugu tradiciju, ali je kišovito vrijeme utjecalo na nešto manju prisutnost Hrvata i njihovih prijatelja ovom prilikom. Međutim, mnogi su bili puni radosti da su se mogli okupiti uz divne zvuke tamburice, folklora i pjesme nakon dvije godine ‘kućnog pritvora’ zbog nesretnog korona virusa. 

U Londonu veselje je kumuliralo s nastupom čuvene „St. George“ tamburice iz Cokeburga, Pensilvanije, tamburaškog sastava „Svemir“ iz Pittsburgha te Hrvatskog folklornog ansambla „Nova Nada“ iz Detroita, Michigana. Gosti iz Slavonije u Londonu, Ontario, susreli su se s Izvršnim odbornicima Hrvatske bratske zajednice u Americi: nacionalnim predsjednikom Edwardom W. Pazom, nacionalnim potpredsjednikom i direktorom članskih usluga Franjom Bertovićem i nacionalnom tajnicom/blagajnicom Bernadette Luketich-Sikaras.

Razgovaralo se je o suradnji i iskustvima ove naše najstarije te najveće organizacije Hrvata u dijaspori te o mogućnosti jače suradnje, posebno u gospodarstvu. Dotaknuta su i pitanja te mogućnosti investiranja u Slavoniju i u Republiku Hrvatsku. Pitanja su se većinski odnosila na ulaganja u privredu, ali i na pozamašnu ‘papirologiju’ ili sređivanja dokumentacije o vlasništvu, što bi trebao biti prvi korak u bilo kojem ulaganju. Odgovori su bili dosta pozitivni jer se poduzimaju ili su već poduzete određene radnje da bi sve teklo brže i stvaralo povjerenje investituru. 

Gosti iz Hrvatske obratili su se putem razglasa svim prisutnima te ih pozdravili i ukratko pojasnili razloge posjete. Gosti iz RH bili su u ovom sastavu: župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, župan Virovitičke-podravske županije Igor Andrović, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, prodajni direktor poduzeća Bjelin d.o.o. Jozo Jović, zastupnica poduzeća EKO gradnja d.o.o. Silvia Jović i glavni urednik časopisa Komunal Marijan Kavran.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime