Vesna Hajsan - Dolinar
Zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan – Dolinar

Donosimo intervju sa zamjenicom županice Karlovačke županije Vesnom Hajsan – Dolinar o programima i projektima Karlovačke županije kojima se ostvaruju preduvjeti za jednak i ravnomjeran razvoj te rad i život obitelji u županiji, a to je prvenstveno kroz ulaganje u djecu i obrazovanje.

  • Karlovačka županija kao jaku demografsku mjeru ističe otvaranje vrtića u svim dijelovima županije. Koliko ih je do sada napravljeno?

Kada smo 2019. godine krenuli s tim jedinstvenih projektom otvaranja vrtića, točnije jedinica predškolskog odgoja i obrazovanja pri osnovnim i područnim školama, tada je samo 5 od 17 naših općina imalo vrtiće. Danas ih imaju sve općine osim Netretića i Ribnika. U Ribniku potreba za vrtićem ne postoji, jer im je Žakanje blizu, a u Netretiću se lokalna vlast, umjesto za naš projekt koji smo im ponudili, odlučila za izgradnju samostalnog, novog vrtića. Mi smo do sada otvorili vrtiće u Tounju, Lasinji, Saborskom, Cetingradu, Bosiljevu, Krnjaku i Plaškom. U tim je vrtićima smješteno oko 130 djece  i mislim da ne treba posebno naglašavati kolika je to pomoć njihovim roditeljima. Iskreno, mislim da je projekt otvaranja vrtića naša najbolja demografska mjera. Jer ako vi živite na selu i nemate kome ostaviti dijete i ići bez brige na posao, onda je uzalud svako ulaganje u infrastrukturu i u druge sadržaje na tom području. A naš je cilj osigurati podjednake uvjete za ugodan život u svakom kutku naše županije.

Plaski2 2
Novootvoreni dječji vrtić u Plaškom
  • Za podizanje standarda u školstvu bitna je i mjera stipendiranja učenika. Koliko će Karlovačka županija u ovoj školskoj godini stipendirati učenika, a koliko studenata?

Karlovačka županija ukupno dodjeljuje 100 stipendija, 50 za učenike i 50 za studente u 3 kategorije: darovitost, deficitarnost zanimanja i socijalni status. Iznos učeničkih stipendija je 500,00 kuna/66,36 eura, a studentskih 800,00 kuna/106,18 eura mjesečno. Ove godine iznosi i broj su isti kao i prošle godine, jer su lani, podsjećam, povećani.

Ukupan iznos planiran za stipendiranje učenika i studenata u Proračunu za ovu godinu je 660.000,00 kuna.

  • Za postizanje boljih preduvjeta za školovanje djece, ali i za bavljenje sportom, Karlovačka županija u svojem planu ima i otvaranje školskih sportskih dvorana.  Koliko je sportskih dvorana sagrađeno i koji su planovi?

Nedavno je svečano otvorena moderna školska sportska dvorana Područne škole Jarče Polje. Sljedeća će biti dvorana pri Osnovnoj školi  Generalski Stol, a imamo spremnu projektnu dokumentaciju i za dvoranu OŠ Barilović, zatim OŠ Antun Klasinc Lasinja, PŠ Oštarije, OŠ Cetingrad i OŠ Bosiljevo. Za tih 6 sportskih dvorana imamo spremnu dokumentaciju, a uz izgradnju samih dvorana ići će i dogradnja ili proširivanje škola, ovisno o projektu, jer konačni nam je cilj da sve škole mogu raditi u jednoj smjeni.

Usto, spremna je i dokumentacija za izgradnju trodijelne sportske dvorane pri OŠ Ivan Goran Kovačić u Dugoj Resi i dvodijelne dvorane pri OŠ Slava Raškaj u Ozlju. No, to su doista velike investicije, pa tu ponajprije računamo na europska sredstva.

Podsjećam da smo isto tako prošle godine izgradili i sportsku dvoranu pri PŠ Kamanje.

otvorenje dvorane 3 1
Nova moderna školska dvorana u Jarčem Polju

Sve to radimo kako bismo podigli standard u našim školama, kako bi djeca imala što bolje uvjete za školovanje. Rad u jednoj smjeni pri tom je jedan od osnovnih zahtjeva i preduvjeta današnjeg školovanja.

Ali, isto tako, te će dvorane biti na raspolaganju i lokalnoj zajednici, udrugama, klubovima, mještanima. Na taj način zapravo ulažemo u društveni život pojedine sredine i također ga obogaćujemo.

  • Uslijed brojnih povećanja cijena koje su nas zahvatile u posljednje vrijeme roditelje je brinulo i moguće poskupljenje prijevoza za učenike. Koja će biti cijena za učenike u odnosu na prošlu godinu.

Ekonomske cijene mjesečnih autobusnih karata su poskupjele, naravno zbog poskupljenja goriva, ali ono što je važno – niti jedan roditelj niti jednog našeg srednjoškolca neće platiti ni lipu više! Štoviše, ovisno o prijevozniku, na nekim relacijama karte će biti čak i nešto jeftinije.

Naime, županija je povećala iznos subvencije za srednjoškolski prijevoz s milijun na milijun i 200 tisuća kuna godišnje, tako da roditelji ovo poskupljenje neće osjetiti.

sastanak S upisi 2
Sastanak s ravnateljima srednjih škola na području Karlovačke županije, analiza upisa u ljetnom upisnom roku.
  • Karlovačka županija sufinancirala je troškove školovanje učenika u deficitarnim zanimanjima. Hoće li to činiti i dalje?

Mi učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja koja više godina nisu upisivana, plaćamo kompletno školovanje: prijevoz, smještaj u učenički dom i sve nastavne materijale. Danas je roditeljima teško prihvatiti da bi se njegovo dijete školovalo za mesara, limara, tesara, zidara ili kuhara. A to su zanimanja koja su tražena na tržištu rada, i što je također važno – itekako dobro plaćena.

Stipendije za deficitarna zanimanja daje županija, daju budući poslodavci, daje i država.

Međutim, unatoč tome što i promoviramo ta deficitarna zanimanja, unatoč izdašnim stipendijama,  smatram da tu ima još prostora za poboljšanje. Tako će i naš program KA RADAR ubuduće osim za darovite učenike biti namijenjen i za one koji odaberu deficitarna zanimanja. Učenici sedmih i osmih razreda svih osnovnih škola, pa i onih na području grada Karlovca, imat će mogućnost sudjelovati na radionicama koje će subotom organizirati Tehnička škola Karlovac i Mješovita industrijsko obrtnička škola Karlovac. Te će se radionice odnositi na zanimanja graditeljskog i tehničkog usmjerenja,  a bit će i djeci tako privlačne robotike. Na taj način želimo učenicima približiti neka zanimanja koja su tražena, a s današnjim stupnjem razvoja tehnologije više nisu ni jako teška ni „prljava“ i mogu biti itekako privlačna.

ravnateljisast3 1
Sastanak ravnatelja osnovnih škola Karlovačke županije o početku programa KA RADDAR
  • Osim ulaganja u same učenike i djecu, ulaže se i u infrastrukturu. Kako teku energetske obnove škola?

Kada govorimo o energetskoj obnovi, naravno da nitko nije mogao predvidjeti aktualne događaje na globalnom tržištu energenata, ali sada se pokazuje da smo cijelo vrijeme bili na pravom putu. I to ne samo kada je riječ o našim školskim zgradama, već općenito govorim o svim javnim zgradama Karlovačke županije, jer smo energetski obnavljali i objekte u zdravstvu, pa i naše zgrade u Vraniczanijevoj ulici.

Ali, kada je riječ o školstvu, naša su postignuća u energetskoj obnovi izvrsna. Posljednjih godina potpuno ili djelomično energetski smo obnovili 17 od 18 osnovnih škola, ostala nam je još samo OŠ Cetingrad za koju imamo spreman projekt energetske obnove i čekamo natječaj. Također, energetski smo potpuno ili djelomično obnovili većinu naših srednjih škola. Imamo spremnu projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu Gimnazije Ogulin i Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac, dakle i ti su projekti spremni i čekamo natječaje. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime