STEM – BUDUĆNOST ZA 5

Članice Društva „Naša djeca“ Ogulin Patricija Salopek i Valentina Blašković sa predsjednicom Društva Ivonom Rendulić uspješno odslušale sva tri modula o informatici, robotici i multimediji i sudjeluju u Projektu “STEM – budućnost za 5”.

Sada im slijedi mentoriranje timova i rad tima na praktičnom zadatku zajedno s djecom, a nakon uređenja STEM kutića uslijedit će radionice za djecu s robotima.

Edukatori diljem svijeta istražuju nove načine za usađivanje znanja i vještina učenicima koji su im potrebni da budu uspješni inovatori u 21. stoljeću koje se neprestano razvija. Sve je veći naglasak stavljen na STEM – obrazovnu disciplinu koja uključuje učenike u područja znanost, tehnologije, inženjerstva i matematike. Mnogi vjeruju da je STEM kritična komponenta obrazovanja, ono nadahnjuje učitelje da koriste učenje temeljeno na projektima koje presijeca svako od četiri polja i njeguje inkluzivno okruženje za učenje u kojem se svi učenici mogu povezati i dati svoj doprinos.

STEM – budućnost za 5

Projekt „STEM – budućnost za 5“, (UP.04.2.1.10.0115) nastao je u sklopu Poziva za Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. Korisnik projekta je Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, a partneri na projektu su Institut „Ruđer Bošković“ Zagreb i Sveučilište u Zagrebu – Grafički fakultet. Projekt je započeo 30. prosinca 2022. i trajat će do 30. prosinca 2023. Ukupna vrijednost projekta iznosi: 1.440.707,59 HRK, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 1.224.601,45 HRK, dok je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske sufinancirao projekt u iznosu od 216.106,14 HRK.

STEM
Humanoidni roboti Pepper i Nao

Suradnici u projektu

Uz partnerstvo s Institutom „Ruđer Bošković“ i Grafičkim fakultetom  iz Zagreba te ostalim suradnicima razvit će se edukacijski modeli za trenere i voditelje iz Društava „Naša djeca“ u području popularizacije informatike, multimedije i robotike među djecom. Provest će se i pilot prezentacije korištenja robota u radu s djecom. Održat će se „Dani računarstva i robotike na Ruđeru“ te će se publicirati strip za djecu na temu znanosti i znanstvenika. Opremit će se trajnim postavima „Soba za robote“ u Zagrebu i „STEM kutići“ za rad s djecom i mladima u Društvima „Naša djeca“ u Donjem Miholjcu, Jastrebarskom, Kutini, Ogulinu i Opatiji gdje će se održati i jednodnevna događanja za djecu i roditelje za popularizaciju i promociju STEM-a.

STEM 1

Ciljevi i očekivani rezultati projekta

Projektom „STEM – budućnost za 5“ unaprijedit će se kapaciteti Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i 5 lokalnih Društava “Naša djeca” za organizaciju i provedbu programa za djecu iz STEM područja. Među Društvima Donji Miholjac, Jastrebarsko, Kutina, Opatija, nalazi se i Društvo „Naša djeca“ Ogulin čije su članice Patricija Salopek i Valentina Blašković sa predsjednicom Društva Ivonom Rendulić uspješno odslušale sva tri modula o informatici, robotici i multimediji. Sada slijedi mentoriranje timova i rad tima na praktičnom zadatku zajedno s djecom, a nakon uređenja STEM kutića uslijedit će radionice za djecu s robotima.

Izvor: https://savez-dnd.hr/ (Preuzeto: rujan, 2022.)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime