Martina Furdek Hajdin

Ususret Danu dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj koji se službeno obilježava 25. listopada, Karlovačka županija je zajedno s Društvom Crvenog križa Karlovačke županije organizirala prijam za jubilarne dobrovoljne darivatelje krvi iz Karlovačke županije u ponedjeljak, 24. listopada.

Uvodne informacije o radu Društva Crvenog križa Karlovačke županije dao je predsjednik Društva Mario Biršić i napomenuo kako je prošle godine prikupljeno 5047 doza krvi iako je plan bio prikupiti 5420 doza. Razlog tomu bila je pojava epidemije Covid-19 koja je utjecala na sve životne i poslovne procese. Plan za 2022. godinu je prikupiti 5 tisuća doza krvi, a do rujna ove godine prikupljeno je ukupno 3744 doze krvi. Prvi put krv je dalo 163 nova darivatelja od kojih je 89 muškaraca i 74 žene, naglasio je Mario Biršić.

Županica Martina Furdek Hajdin zahvalila je svim sudionicima na njihovoj plemenitosti i humanom činu dobrovoljnog darivanja krvi jer njime spašavaju živote. Naglasila je kako su dobrovoljni darivatelji krvi zapravo pravi junaci jer daruju krv potiho, van medijske pozornosti. Karlovačka županija uvijek je bila i uvijek će biti podrška Društvu Crvenog križa u svim aktivnostima i projektima koje provode. 

U ime jubilarnih dobrovoljnih darivatelja krvi, Ankica Turković zahvalila je na prijamu i kazala kako je ona do sada već 55 puta dala krv. Naglasila je kako ju taj čin čini sretnom i ponosnom. 

Hrvatski Crveni križ je utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj, promiče dobrovoljno davanje krvi, organizira i provodi akcije davanja krvi, okuplja davatelje, dodjeljuje priznanja sukladno Pravilniku o priznanjima Hrvatskog Crvenog križa u svrhu društvenog vrednovanja davatelja krvi, vodi brigu i evidenciju o davateljima krvi te izdaje potrebne potvrde.

Kako bi se zadovoljile sve potrebe zdravstva RH za krvi i krvnim pripravcima, u suradnji s transfuzijskim službama, izrađuje se godišnji Plan prikupljanja krvi i kalendar akcija prema iskazanim potrebama zdravstva Republike Hrvatske, vodeći brigu da priliv krvi tokom godine dnevno i mjesečno bude kontinuiran i ravnomjeran. Prema podacima sa službene stranice Hrvatskog Crvenog križa, godišnje se u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa prikupi oko 160.000 doza krvi, što iznosi 3,5 davanja na 100 stanovnika.

Jedna donacija krvi ponekad može spasiti i do tri života te se zbog toga krv neprocjenjivo bogatstvo i strateški materijal. Najveći udio dobrovoljnih darivatelja po spolu u Republici Hrvtaskoj su muškarci, čak 84%. Da bi se u potpunosti opskrbio zdravstveni sustav Republike Hrvatske, potrebno je prikupljati 800 doza krvi dnevno. 

Hrvatski Crveni križ neprestano ulaže napore u osvještavanje stanovništva o potrebi i nužnosti dobrovoljnog davanja krvi jer se krv ne može proizvesti, već se može samo darovati. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime