sindikati

Sindikati javnih službi će u ponedjeljak dati konačni odgovor na kompromisni prijedlog Banskih dvora prema kojem osnovica plaće raste šest posto od ovog mjeseca i još dva posto od 1. travnja iduće godine. Ujedno, božićnica i regres bit će viši za 250 kuna. Raste i dar za djecu. Pada li realno u Hrvatskoj cijena rada ako je inflacija dvoznamenkasta? 

Ribić: Ponuda Vlade nije dobra

Vilim Ribić
 iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je u emisiji Hrvatskog radija “Poligraf” kako ponuda Vlade nije dobra.

– Ona je dobra za 2022. Ovih šest posto je hvale vrijedan pomak. Međutim, uzimamo da smo vratili razinu kupovne moći u odnosu na početak godine, ali od ovog trenutka inflacija i dalje raste. I svakim mjesecom, svaki porast inflacije, smanjuje dalje našu kupovnu moć, poručio je Ribić.

– Prebacivanje iz listopada ove godine, pregovore u rujan iduće godine, znači permanentno padanje kupovne moći naših ljudi. To dalje znači odlazak ljudi iz ovog sustava, pa čak i iz zemlje, dodao je.

Rast osnovice od osam posto u kratkom vremenu nije malo. Ribić je naglasio kako će Nezavisni sindikata znanosti i visokog obrazovanja danas donijeti odluku hoće li ponudu Vlade prihvatiti i u ponedjeljak potpisati ponudu. 

Piletić: Vlada će i dalje nastaviti razgovarati sa sindikatima

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je kako je Vlada znala od prvoga dana da će se ponuda Vlade preispitivati.

– Takvu smo informaciju dobili od čelnika sindikata javnih službi, koji su našu posljednju ponudu od četiri posto povećanja u ovoj godini, a dva posto od 1. siječnja 2023., tada su središnja tijela donijela odluku da odbijaju i da ne idu na izjašnjavanje, znali smo da će ova sljedeća ponuda, koju je predsjednik Vlade predstavio svim čelnicima javnih i državnih sindikata ići na izjašnjavanje. To za nas nije nikakva novost. Koliko imamo informaciju, izjašnjavanje je u tijeku. Neki sindikati su već javili da je većina njihovih članova već prihvatila ponudu, a neki se još nisu izjasnili, rekao je ministar Piletić.

Najbitniji su sindikati zdravstva, školstva i policije. Piletić je dodao kako državni sindikati prihvaćaju ponudu. Inflacija je dvoznamenkasta, stoga cijena rada pada. Piletić je naglasio kako nitko nije rekao da Ribić nije u pravu, ali Vlada je reagirala.

– Šest posto od 1. listopada i treba podsjetiti da je to dodatak povećanju osnovice od četiri posto, koju smo dogovorili u travnju i potpisali svi zajedno Temeljni kolektivni ugovor, gdje je ta plaća bila vidljiva već u mjesecu svibnju. Ako tomu dodamo povećanje plaće za dva posto, od travnja 2023., dolazimo do povećanja plaća od 12. 44 posto u godini dane, poručio je.

Sindikati traže da se ranije sjedne za stol. Piletić je istaknuo kako je Vlada ponudila sindikatima da pregovori počnu opet u rujnu 2023., te da smatra da to nije kasno.

Vlada će nastaviti razgovarati sa sindikatima, to je neupitno.

– Inflacije je dvoznamenkasta, ali Vlada je ublažila inflatorni učinak, jer je Vlada zamrzla cijene struje i plina, dodao je. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime