vukovar specijalka s potpisima HRT

Komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta” počeo je u 10 sati u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro”.

Unatoč jakoj kiši koja od noćas pada, u Vukovaru se u koloni sjećanja okupilo na tisuće domoljuba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su došli odati počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu. Kolona sjećanja krenula je gradskim ulicama nakon što je u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice dr. Juraj Njavro održan prigodni komemorativni program u kojem su sudjelovali Klapa HRM-a “Sveti Juraj”, Policijska klapa “Sveti Mihovil” i glumac Darko Milas.

Dok hodočasnici prolaze ulicama grada heroja s crkve svetih Filipa i Jakova neprestano zvone zvona, a s prozora Hrvatskog radija Vukovar njegovi djelatnici puštaju ratne snimke Siniše Glavaševića iz Vukovara u jesen 1991. godine. U koloni sjećanja su predstavnici državnog vrha; predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, brojni saborski zastupnici i ministri, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i dr. Nakon što dođu do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata državna i druga izaslanstva položit će vijence i upaliti svijeće.

U 12,30 sati bit će služena misa za sve žrtve iz Domovinskog rata koju će predvoditi mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković položit će vijence i kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Za 17 sati planirana je svjetlosna rijeka sjećanja, odnosno puštanje svjetiljki Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović počast žrtvi Vukovara odao je u četvrtak polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomenika na Memorijalnom groblju te mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime