gospe od zdravlja

U ponedjeljak 21. studenog u Ogulinu je svečano proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja koji se u najvećoj župi Gospićko-senjske biskupije slavi preko već 90 godina.

Euharistiju  je predslavio umirovljeni svećenik Gospićko-senjske biskupije  mons.  Mile Pecić u suslavlju s domaćim župnikom Nikolom Pršom, župnikom Generalskog Stola i Bresta Mrežničkog i ogulinskim dekanom Marijom Kraljem, župnikom Plaškog i Saborskog Brunom Lovakovićem, župnim vikarom Stankom Smiljanićem i umirovljenim svećenikom Milom Rajkovićem, kao i bogoslovima Krunom Brajdićem i Tinom Vidovom. Liturgijskom glazbom misu je uzveličao župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Marina Mičunovića.  

             „Proslava blagdana Prikazanja BDM ili Gospe od Zdravlja počeo se slaviti 1630. godine u Veneciji nakon što je kuga pokosila desetke tisuća stanovnika a odatle se štovanje proširilo u Dalmaciji pa i u Ogulinu,“ istaknuo je na početku mons. Pecić te nastavio u svojoj homiliji: „Nakon prvog Isusovog čuda u Kani Galilejskoj Marija je postala posrednica božje milosti. Ona je ostala uz Isusov križ s Ivanom nakon čega je Isus poručio „evo ti majke i sina“, nakon čega je Marija posredno svima nama postala majka i zagovornica u svim vremenima. Nitko od nas nije isključen iz božjeg plana spasenja u koje je Marija zagovornica. Važno je da u vjeri koja je stalno na kušnji da ustrajemo, jer Sotona ima stalno utjecaja. Ona stalno radi na ljudskoj destrukciji. Upravo nam gospa od Zdravlja pomaže u ustrajnosti vjere:“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime