Uređenje šetnice na Klek ukupne vrijednost 543.489,00 kuna financirano je 85% iz EU fondova i 15% RH, a uređena je sama planinarska staza i dodan novi sadržaj.

324146228 1126382161354114 134508877809398181 n

Hrvatsko planinarsko društvo Klek je u prosincu 2019. godine s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisao Ugovor za „Uređenje planinarske šetnice Vučići – Klek”.

Projekt se sastoji od uređenja postojeće planinarske staze i dodavanje novih sadržaja. Izgrađene su tri sjenice na vidikovcima Loza i Pećnik s kojih se pruža pogled na Ogulin i vidikovac Golubinac s kojeg se pruža pogled na Klek. Postavljene su dvije nadstrešnice s klupicama i stolovima na početku planinarske staze u Bjelskom. Duž cijele staze postavljeni su novi putokazi, info paneli, zaštitne ograde i klupice za odmor. Sama izgradnja bila je zahtjevna jer većini lokacija nije bilo moguće pristupiti vozilima nego se građevinski materijal morao nositi.

Stari zahtjevni planinarski put koji vodi od planinarskog doma prema vrhu, obnovljen je i osiguran čeličnim ankerima, stepenicama i čeličnom sajlom duž cijele dionice od oko 350 metara kojom se svladava nadmorska visina od 100 metara.

Uređenje podrazumijeva uređenje postojeće staze od Vučića do Kleka sa postavljanjem elemenata za sjedenje, informacijskih tabli, smjerokaza, ograda, pješačkih drvenih prijelaza te uređenja odmorišta i vidikovaca. Ovaj dio prirode već dugi niz godina predstavlja planinarsko-rekreacijsku atrakciju, te je time nezamjenjivo mjesto aktivnog odmora, šetnje, edukativnih izleta i sl. Obnova i uređenje planinarske šetnice Vučići-Klek pridonijet će očuvanju prirodnih, ekoloških i kulturnih sustava, edukaciji o održivom gospodarenju i zaštiti šuma, rekreaciji i odmoru planinara i rekreativaca, te samim tim obogatiti turističku ponudu Grada Ogulina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime