Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin

Odbor za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“ za 2022. godinu dodijelio je za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi za 2022. godinu petnaest nagrada od koji jedna ide DRUŠTVU PEDAGOGA THENIČKE KULTURE OGULIN!

Odbor za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić” u svom obrazloženju za dodjelu nagrade naveo je:

Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin djeluje od 2017. godine. U tom razmjerno kratkom razdoblju Društvo je organiziralo mnogobrojne radionice vezane uz manifestacije na području grada Ogulina (Ogulinski festival bajke, Ljeto u Ogulinu, Dan grada Ogulina, Bajkoviti advent u Ogulinu), te je suradivalo s drugim udrugama i institucijama vezanim uza znanost i kulturu (uključenje u projekte IRINI-a Croatian Makers liga, Croatian Makers Plus te projekt Generacija NOW tvrtke IRnvf i T-mobile). Teme radionica bile su raznovrsne, na primjer radionice pirografije, stručna usavršavanja za učitelje Informatike s temom „Radionice elementarne robotike”, radionice robotike za velik broj učenika, radionice s ciljem upoznavanja dronova i dr.

Društvo se posebno istaknulo sudjelovanjem u pripremi prijedloga EU projekta STEM bajka i provedbi ovog projekta u suradnji s partnerima Sveučilištem u Rijeci, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Zajednicom tehničke kulture grada Gospića, Gačankom Otočac, Udrugom za razvoj zajednice, kreativno i umjetničko izražavanje i ekologiju „Sunce”, Gradom Ogulinom, Pučkim otvorenim učilištem Ogulin i Zavičajnim muzejom Ogulin. U sklopu projekta STEM bajka provedene su mnogobrojne edukacije za polaznike iz šest organizacija civilnog društva u IO modula iz IO STEM područja (fizika, kemija, biologija, geologija, informatika, elektrotehnika, strojarstvo, robotika, politehnika i matematika u trajanju od 100 sati, IO sati po modulu).

Kupljena je vrijedna oprema i materijal (750.000,00 kuna) za održavanje radionica. Društvo je organiziralo tri STEM festivala u Ogulinu, Otočcu i Gospiću na kojima je sudjelovalo oko 350 sudionika i posjetitelja. Više članova društva primilo je za svoj rad nagrade, od kojih se ističu godišnje nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja za najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike (Dragan Sabljak, Bojan Grba, Valentina Blašković) te godišnje Državne nagrade za tehničku kulturu „Faust Vrančić” (Marijan Tonković, Valentina Blašković).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime