susret s Mirom Gavranom

U okviru ciklusa “Poniranja” sljedeći gost u Ogulinu je predsjednik Matice hrvatske i poznati književnik Miro Gavran. Riječ je o jednim od najzapaženijih hrvatskih pisaca zadnjeg desetljeća.

Ogranak Matice hrvatske u Ogulinu i Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin organiziraju Književni susret s piscem Mirom Gavranom u četvrtak, 20. travnja 2023. u 18 sati.

Miro Gavran je hrvatski suvremeni romanopisac, pripovjedač, dramatičar i pisac za mlade, rođen 1961. godine u Gornjoj Trnavi, u središnjoj Slavoniji. Jedan je od najplodnijih i – u međunarodnim razmjerima – najzapaženijih hrvatskih pisaca zadnjeg desetljeća.

Školovao se u Novoj Gradiškoj, a na Akademiji za kazalište, film i televiziju diplomirao dramaturgiju. Za prijemni ispit na tek otvorenoj Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu počeo se pripremati 1980. godine, prije nego što je maturirao. Tri godine nakon mature debitirao je u Dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu s dramom “Kreontova Antigona”. Radio je kao dramaturg i kazališni ravnatelj Teatra ITD, a od 1993. živi i djeluje kao profesionalni kazališni i prozni pisac. U vrijeme dok je bio ravnatelj u Teatru &TD pokrenuo je scenu “Suvremena hrvatska drama”.

U jesen 2002. godine utemeljio je vlastitu kazališnu kuću Teatar GAVRAN čija je prva premijerna izvedba bila monokomedija “Hotel Babilon”, koja je bila odigrana više od dvije stotine puta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime