Gimnazija Ogulin
Fotografija: Nastavničko vijeće, 1998. godina

Donosimo Crtice iz povijesti škole Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana iz monografije “Stoljeće ogulinske Gimnazije” o razdvajanju Srednje škole Ogulin na dvije zasebne ustanove nakon završetka Domovinskoga rata.

Za školsku godinu 1995./1996. možemo reći da je prva mirnodopska. Prestala je izravna ratna opasnost, a počela je borba za kvalitetniju opremljenost škole i stručnu nastavničku popunjenost. Najvažniji događaj ovoga razdoblja bilo je razdvajanje Srednje škole Ogulin na dvije zasebne ustanove. Ideja od razdvajanju COUO Vladimir Bakarić počinje se spominjati od školske godine 1990./1991. i traje nekoliko narednih školskih godina, što je vidljivo iz planova i programa rada koji su tada doneseni. Tadašnji Republički komitet za prosvjetu, kulturu i tehničku kulturu dao je uputu o mogućnosti razdvajanja jedinstvenoga Centra na tri škole: Gimnaziju (općega i prirodoslovno-matematičkoga smjera), Ekonomsko-trgovinsku školu i Tehnički školski centar (za elektrotehničku, strojarsku, drvoprerađivačku i tekstilnu struku). Čini se da su ratni uvjeti odgodili osnutak gimnazije kao i odluku da se na razini cijele države donese nova mreža škola. U srpnju 1996. godine Školski je odbor odlučio da se izradi Elaborat o razdvajanju Srednje škole Ogulin. Prema tome dokumentu trebalo je izvršiti preustroj Srednje škole Ogulin u Gimnaziju Ogulin i Obrtničku i tehničku školu. Gimnazija bi nastavila obrazovanje redovitih učenika školske godine 1996./1997. u gimnazijskom programu te ekonomiji i trgovini. Imala bi dvadeset odjeljenja s ukupno 552 učenika. Obrtnička i tehnička škola imala bi 487 učenika u devetnaest odjeljenja koji bi se obrazovali u programima elektrotehnike, strojarstva, obrade drva i graditeljstva, tekstila i osobnih usluga.

Pravni sljednik Srednje škole Ogulin bila bi Obrtnička i tehnička škola Ogulin. Formalnu odluku o podjeli Srednje škole na dvije ustanove potpisala je tadašnja ministrica prosvjete Ljilja Vokić u rujnu 1996. godine. Ogulinska Gimnazija ponovno je rođena 1. listopada 1996. godine pod ravnateljstvom Marije Magdić, dok je dotadašnji ravnatelj Milan Poljak uspješno nastavio voditi Obrtničku i tehničku školu Ogulin.

(Poglavlje: Sljedeća tri desetljeća ogulinske Gimnazije, napisao: Anton Samsa, prof.)

Iz monografije Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana “Stoljeće ogulinske Gimnazije”, koja je tiskana povodom 100 godina postojanja škole, donosimo zanimljive crtice iz povijesti škole i poznate bivše učenike.

Monografija “Stoljeće ogulinske Gimnazije” donosi povijesni pregled razvoja škole tijekom 100 godina, sjećanja bivših učenika, priče o bivšim učenicima, aktivnosti stručnih vijeća, popise učenika i nastavnika škole kao i mnogo drugih zanimljivih sadržaja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime