Koliko bi neki Salopek, Cindrić i Gašparović bili plaćeni danas? A koliko su bili plaćeni 1912. saznajte iz muzejskog arhiva Zavičajnog muzeja Ogulin – o plaćama građevinskih radnika na izgradnji zgrade današnje Obrtničke škole.

Utorkom iz muzejskog arhiva Zavičajnog muzeja Ogulin – o plaćama građevinskih radnika na izgradnji zgrade današnje Obrtničke škole.

Zgrada današnje Obrtničke i tehničke škole Ogulin izgrađena je 1912. godine za smještaj tada Djevojačke niže pučke škole. Zgrada je izrazito kvalitetan primjer objekta javne namjene, građen u stilu secesije, sa sačuvanim izvornim izgledom pročelja, prozorskih okvira, ograde stubišta te stolarije u interijeru.

Zgrada je podignuta uz novu, Kolodvorsku ulicu, kao jedna od reprezentativnih gradskih kuća u nizu koji je prekinut kasnijom skromnom izgradnjom. Projekt građevine izradio je zagrebački arhitekt Vinko (Vincenz) Rausher, a većinu građevinskih radova izvršio je poduzetnik Josip Stošić iz Ogulina.

Zavičajni muzej Ogulin u svojoj arhivi posjeduje dokumentaciju vezanu za radove na zgradi koje je izvršio Josip Stošić. Ovom prigodom u našoj rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva” donosimo platežne liste radnika koji su radili kod poduzetnika Stošića prilikom izgradnje školske zgrade. Po prezimenima možemo zaključiti da su radnici uglavnom bili s ogulinskog područja. Vidljiva je razlika u visini dnevnica među radnicima, koja je vjerojatno uvjetovana složenošću posla i vještinama radnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime