Župa Tounj svečano je u subotu 24. lipnja proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika, Rođenje Sv. Ivana Krstitelja koji se slavi kao i Dan općine. Misno slavlje je predslavio župnik župe Srdoči iz Rijeke Kristijan Zeba  u suslavlju devetero svećenika Ogulinskog dekanata među kojima mjesnog župnika Josipa Štefančića i dekana Ogulinskog Marija Kralja. Liturgijskom  glazbom misu je uzveličao KUD Tounjčica uz orguljsku pratnju Tomislava Kljaića. Među vjernicima su bili županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, načelnik općine Tounj Ivica Sopek kao i brojni hodočasnici, članovi KUD-ova iz Varaždinskih Toplica i Šandrovca te članovi Hvidre Tounj i Josipdol te vatrogasci i lovci. 

 „Treba vam čestitati na velikoj obljetnici 250 godina školstva i njegovanju pismenosti, iako danas nažalost sve manje čitamo a sve više vjerujemo što su drugi napisali . Ne dopustite da netko drugi čita za nas,“ istaknuo je na početku propovjednik te nastavio: „Sv. Ivan Krstitelj se povukao u pustinju da se pripremi za javno djelovanje. I mi sebe trebamo pripremiti, ne samo uz tradicionalne vrijednosti već trebamo znati prepoznavati znakove vremena i što je božje. Oko nas je sve više prisutan izopačeni život a mi trebamo njegovati u takvim okolnostima svoje kršćanske vrijednosti i božje zakone koji se ne mijenjaju za razliku od ljudskih.  Molimo Boga za cijelu domovinu da budemo ponosni narod koji ne prihvaća tuđe vrijednosti kaosa i nereda koje se žele staviti iznad Božjih zakona. Iako smo brojnošću mali narod, nosimo u sebi vjeru božju te smo moćni, ne samo u nogometu. Budimo zajedno, ponosni na sebe i ostanimo jedni uz druge,“ zaključio je svoju homiliju vlč. Zeba.

Na koncu je vlč. Zeba blagoslovio umjetničku slike Blažene Djevice Marije koju je donirala općina, i koja je šesta u nizu oltarnih slika koje će oslikavati zidove crkve sa svecima koji se štuju u crkvama i kapelicama na prostoru općine.

Nakon mise održan je u prostoru ispred crkve kulturno-umjetnički program uz nastup KUD-a Gradine iz Tounja, KUD-a Toplice iz Varaždinskih toplica kao i KUD Šenkovec, a svoje vještine su pokazali i Trombunjeri iz Krapine. 

Župa Tounj u Ogulinskom dekanatu smještena je  na Jozefinskoj cesti uz veliki kamenolom koji ove godine slavi 150 godina od osnutka. Župa je poznata po jedinstvenom dvokatnom mostu, dok je župna crkva djelo jednog od najvećih  arhitekata Hrvatske s kraja 19. stoljeća Hermana Bollea sagrađena u historicističkom stilu uz renesansi toranj koji potječe s početka 18. stoljeća. Kompletna obnova crkve je u tijeku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime