crkva

14. rujna obilježava se Dan grada Ogulina i blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, koji je ujedno i Dan Župe Svetoga Križa u Ogulinu. Tijekom ovoga slavljeničkog tjedna moglo se vidjeti u publikacijama raznih inačica čestitki, točnih i onih manje ispravnih.

Kao pravi Ogulinci valjalo bi i pravilo naučiti čestitati te dane!

DAN GRADA OGULINA

Riječ grad pišemo zavisno je li vlastita ili opća imenica.

U čestitanju Dana grada Ogulina imenicu grad valja pisati malim slovom.

Imenica grad, ukoliko se piše malim slovom, je opća imenica koja označava veće urbano naselje, suprotno od sela. Ukoliko napišemo velikim početnim slovom Grad Ogulin tada označava ime jedinice lokalne samouprave, administrativne jedinice poput Općina Josipdol, Grad Karlovac. U prenesenom smislu pisano velikim početnim slovom, Grad Ogulin označava i gradsku upravu.

Stoga ukoliko čestitamo Dan Grada Ogulina, čestitamo dan gradske uprave ili teritorijalne jedinice, a ne dan naselja – grada. Čestitajući ispravno, Dan grada Ogulina,  gledamo na grad kao urbanu, povijesnu, prirodnu, gospodarsku i društvenu cjelinu, uključujući i njegove građane, prirodne, povijesne, kulturne ljepote i stečevine, tj. sve ono što ga čini „živim gradom“.

BLAGDAN UZVIŠENJA SVETOG KRIŽA I DAN ŽUPE SVETOG KRIŽA

SVETI KRIŽ

Krenimo s onim jednostavnim. Sveti Križ kršćanski je simbol Kristove muke kojemu se izražava posebno liturgijsko štovanje (Muka / Muka Isusova / Muka Gospodnja, Srce Isusovo, Srce Marijino, Sveti Križ) pa se obje riječi pišu velikim početnim slovom. Stoga je uvijek ispravno pisati  Sveti Križ.

BLAGDAN UZVIŠENJA SVETOGA KRIŽA

U čestitanju blagdana Uzvišenja Svetog Križa prva riječ Uzvišenje piše se velikim slovom.

U višerječnim imenima blagdana prva riječ se piše velikim slovom, a ostale riječi malim, osim ako nisu imena. Stoga je ispravno pisati blagdan Uzvišenja Svetoga Križa.

ŽUPA SVETOGA KRIŽA I DAN ŽUPE SVETOGA KRIŽA

U izrazu Župa Svetoga Križa, riječ župa piše se velikim početnim jer je to prva riječ u imenu župe, a to vrijedi prema pravilu da se u višerječnim imenima vjerskih zajednica i organizacija, nadbiskupija, biskupija, prva riječ se piše velikim slovom, a ostale male, osim ako i same nisu ime ili posvojni pridjev izveden od imena. (Katolička crkva, Sveta stolica; Zadarska nadbiskupija; Župa svete Anastazije, Župa Svetoga Križa; Župni ured Duha Svetoga, Družba Isusova)

Stoga se i u izrazu Dan Župe Svetoga Križa sve riječi pišu velikim početnim slovom jer se radi o višerječnom imenu posebnog dana u kojemu se prva riječ piše velikim slovom, ali i ostale jer je riječ o imenu župe posvećene blagdanu, Uzvišenja Svetoga Križa i kršćanskom izrazu (Sveti Križ) kojim se izriče posebno štovanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime