projekt CROSS

REGEA je prijavila projekt CROSS kojim će se usavršiti procesi upravljanja, značajno unaprijediti energetska učinkovitost zgrada javnog sektora, smanjiti njihove račune za energiju, ali i njihove emisije stakleničkih plinova u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Karlovačkoj županiji i Krapinsko-zagorskoj županiji.

REGEA je prijavila projekt CROSS koji za cilj ima sveobuhvatnu obnove zgrada javne namjene, a bit će financiran kroz LIFE program.

U sklopu CROSS programa (Establishment of Croatian One-Stop-Shop-Facility in North-West Croatia) planira se stvoriti “One-Stop-Shop” servisni centar koji će služiti kao potpora obnovi i unapređenju upravljanja zgradama u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Karlovačkoj županiji i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Kroz projekt će se usavršiti procesi upravljanja zgradama, značajno unaprijediti energetska učinkovitost zgrada javnog sektora, smanjiti njihove račune za energiju, ali i njihove emisije stakleničkih plinova. Za 100 odabranih zgrada će se izraditi detaljan plan i pripremiti studije izvodljivosti za sveobuhvatnu obnovu.

Ovaj projekt, Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, prijavila je i bit će financiran kroz program LIFE.

Program LIFE

Program LIFE vodeći je financijski instrument Europske unije posvećen zaštiti okoliša, očuvanju prirode i djelovanju u području klime. Program djeluje od 1992. godine, a u programskom razdoblju 2021. – 2027. vrijedan je 5,4 milijarde EUR. U potpunosti daje podršku ciljevima Europskog zelenog plana u području transformacije EU u ravnopravno i prosperitetno društvo s modernim, resursno učinkovitim i konkurentnim gospodarstvom u kojem nema emisija stakleničkih plinova u 2050. godini i gdje je gospodarski rast odvojen od korištenja resursa.

Također, financira aktivnosti u području zaštite, očuvanja i jačanja prirodnog kapitala EU-a te zaštite zdravlja i dobrobiti građana od rizika i utjecaja povezanih s okolišem i klimom.

Budućnost projekta CROSS

Specifični ciljevi i aktivnosti projekta CROSS obuhvaćaju podršku obnovi zgrada javnog sektora, kroz uspostavu stručne potpore za jedinice lokalne i regionalne samouprave, promicanje energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i principa održive gradnje, razvoj financijskih modela i uključivanje šireg kruga dionika u procese upravljanja i obnove fonda zgrada.

Ukupan budžet projekta iznosi više od 1.3 milijuna eura. Projekt je službeno započeo 1. rujna 2023. godine, a trajati će 36 mjeseci. Ovim će se potaknuti 66 milijuna eura investicija u održivu energiju. Projekt je koordiniran od strane REGEA-e i okuplja niz važnih partnera, uključujući Grad Zagreb, Karlovačku županiju, Krapinsko-zagorsku županiju, Zagrebačku županiju, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Udrugu gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatsku gospodarsku komoru i FEDARENE – europsko udruženje regija i energetskih agencija.

CROSS otvara vrata za potencijalno širenje na nacionalnoj razini, obećavajući pozitivan utjecaj na okolinu i društvo. Projekt CROSS je primjer kako inovativna rješenja i sustavni pristup upravljanju zgradama mogu pridonijeti obnovi i revitalizaciji zgrada javnog sektora, te time istvaranju održivije budućnosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime