U Ogulinu je u petak 10. studenog povodom mjeseca hrvatske knjige predstavljena izložba i katalog pod nazivom „Knjižno blago ogulinskih obiteljskih knjižnica“.

Riječ je o projektu Katedre čakavskog sabora Modruše koji su animirali Ogulince da pronađu u svojim obiteljskim knjižnicama vrijedne stare naslove i da ih predstave javnosti. Predstavljanje je održano u maloj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice a o ovom projektu su govorili predsjednik Katedre čakavskog sabora Modruše Zvonko Trdić te urednica prigodnog kataloga Marija Trdić Ćuk.

            Zvonko Trdić je govorio o povijesti Ogulina dugoj pet stoljeća i značaju Ogulina kao središta Ogulinske pukovnike kao i kasnijeg prometnog, upravnog, gospodarskog i kulturnog središta. Predstavio je troje značajnih tiskara u Ogulinu Pintera, Stipane i Hiblera. Marija Trdić Ćuk predstavila je katalog izložbe s 12 područja, beletristike, povijesti i geografje, politike, prirodnih znanosti, agronomije i šumarstva, religije i teologije, jezika, lingvistike, teorije i povijesti književnosti, umjetnosti, periodike (novine i časopisi), udžbenika i priručnika, stranih jezika i zavičajnih tema. Predstavljanju kataloga nazočilo je mnoštvo zainteresiranih kojima je sala bila premalena. Izložba će biti postavljena narednih 10 dana.

            Nakladnik kataloga je Katedra Čakavskog sabora Modruše, urednica i lektorica je Marija Trdić Ćuk a tisak i grafičku obradu je obavio Durieux iz Zagreba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime