Izlozba Cudnovate zgode Hlapica

U povodu Međunarodnog dana dječje knjige i predstojeće 150. godišnjice rođenja proslavljene hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin s ponosom najavljuje otvorenje izložbe “Josef Lada: Čudnovate zgode šegrta Hlapića”. Izložba će biti otvorena u srijedu, 10. travnja 2024. u 11 sati, predstavljajući radove jednog od najznačajnijih čeških slikara, ilustratora i književnika, Josefa Lade.

Izložbu će otvoriti Zvonimir Maštrović, predstavnik antikvarijata i nakladnika Nova stvarnost, te profesor Berislav Majhut, u znak počasti ovom izuzetnom umjetniku čiji je rad obilježio ne samo češku, već i svjetsku kulturnu baštinu.

Josef Lada, rođen 17. prosinca 1887. u Hrusicama pokraj Praga, započeo je svoj radni vijek kao postolar, a svojim talentom, obrazovanjem i upornim radom postao je jedan od najpoznatijih čeških umjetnika. Ladin jedinstveni stil, prepoznatljiv po živim bojama, zaobljenim oblicima i blagom humoru, ostavio je neizbrisiv trag u svijetu umjetnosti.

Najpoznatiji po svojim ilustracijama za roman “Dobri vojnik Švejk” Jaroslava Hašeka, Lada je svojim ilustracijama obogatio i mnoge druge knjige, među kojima se posebno ističu “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”, djelo koje je zaslužilo posebnu pažnju na ovoj izložbi. Osim kao ilustrator, Lada je bio cijenjen i kao pisac dječjih priča, autor kazališnih kulisa i kostima, a njegova je važnost prepoznata i od strane globalne zajednice – 1996. godine asteroid 17642 dobio je ime Josef Lada u njegovu čast.

Pozivamo sve ljubitelje umjetnosti, književnosti i kulture da nam se pridruže na ovom svečanom otvorenju izložbe, koje će biti prilika ne samo za upoznavanje s radom Josefa Lade, već i za slavljenje bogate baštine Ivane Brlić-Mažuranić i njezinog neprolaznog doprinosa hrvatskoj i svjetskoj književnosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime