Jučer je Zavičajni muzej Ogulin imao jedan iznenadan posjet. Naime, ugostili su jednog od alpinističkih doajena i člana HPD-a Mosor, Ivu Kaštelančića s obitelji, te Lili Čulić, udovicu Nenada Čulića, čija je alpinistička priča ovjekovječena u Alpinističkoj zbirci.

G. Kaštelančić je tom prigodom Muzeju darovao nekoliko predmeta i autorski dokumentarni film o I. splitskoj alpinističkoj ekspediciji na Spitsbergen 1973. godine, na čemu mu od srca zahvaljujemo.

Ovom prilikom muzej se prisjetio Nenada Čulića, jednog od najiskusnijih hrvatskih alpinista i gorskih spašavatelja. Alpinizmom i spašavanjem se počeo baviti vrlo mlad, te je već s 18 godina postao pročelnik GSS stanice Split. U trenutku pogibije imao je samo 25 godina i zadivljujuću spasilačku karijeru. Bio je instruktor i pročelnik GSS-a, pročelnik alpinističkog odsjeka, predsjednik HPD-a Mosor, sudionik prvih hrvatskih alpinističkih ekspedicija i osvajač mnogih teških stijena i vrhova.

Nenad Čulić poginuo je s još trojicom hrvatskih alpinista Antom Bedalovim, Ursom Vrdoljakom i Viktorom Tabakovićem 24. srpnja 1974. u velikom odronu leda pri usponu po smjeru „Križ Ushbe“ na Kavkazu (Gruzija). Nekoliko dana nakon tragedije, tijela Bedalova i Vrdoljaka su pronađena i donesena s planine, no Tabaković i Čulić tada nisu pronađeni. Pretpostavilo se da su ostali ispod velike ledeno snježne lavine.

U ljeto 2011. godine, jedan češki alpinist je na području ledenjaka Ushbe naišao na tijelo nepoznatog alpiniste i određeni broj dijelova alpinističke opreme, među kojima je bila i čuturica s naljepnicom GRZS-a – Gorske reševalne zveze Slovenije, pa je Čeh, nakon što se vratio sa svog putovanja, fotografije i GPS koordinate svojih nalaza poslao Slovenskom planinarskom savezu. Tamo su zaključili da niti jedan Slovenac nije stradao na tom području te su fotografije proslijedili Hrvatskom planinarskom savezu.

Alpinistička oprema koja se vidjela na fotografijama nesumnjivo je ukazivala da pripadaju Tabakoviću ili Čuliću, jer odgovara opremi tog vremena. Hrvatski planinarski savez stoga je organizirao potražne akcije 2012. i 2013. godine, kada su pronađena tijela Viktora Tabakovića i Nenada Čulića, a spomenuta čuturica postala je muzejski primjerak ogulinske Alpinističke zbirke i uspomena na ovu ekspediciju i njene članove.

Gđa. Lili izrazila je želju dio opreme, dokumenata i fotografija svoga pokojnog supruga donirati našem Muzeju, te se nadamo da će Muzej uskoro moći realizirati ovu iznimno vrijednu donaciju te ju prezentirati u svom stalnom postavu Alpinističke zbirke.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime