ZAzeli u Karlovackoj zupaniji

Vlada RH donijela je Odluku o provedbi četvrtog poziva za zapošljavanje žena i muškaraca za pomoć starim i nemoćnim osobama, a poziv se odnosio na Grad Zagreb, Zagrebačku, Karlovačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju.

Projekt “Zaželi – prevencija institucionalizacije” vrijedan je milijun i 488 tisuća eura, od kojih će 85% biti financirano iz Europskog socijalnog fonda plus u sklopu natječaja Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a preostalih 15% financirat će se iz državnog proračuna.

Smisao programa je vratiti na tržište rada žene u dobi od 50+ godina u sredinama gdje bi teško pronašle posao te pomoći onima koji su u takvom stanju da ne mogu adekvatno skrbiti o sebi.

Kroz projekt je na razini RH do sada bilo osigurano 770 milijuna eura,tijekom kojeg je zaposleno 33 tisuće žena koje su pružile pomoć za 195 tisuća starih i nemoćnih. 

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac Branka Hastor je istaknula kako će se projekt provoditi od travnja 2024. do travnja 2027. godine, s ciljem pružanja potpore i podrške za 192 korisnika starijih od 65 godina i odrasle osobe s invaliditetom na području Karlovačke županije.

Na području Karlovačke županije provodit će četvrta faza projekta Zaželi, vrijedna 5,6 milijuna eura. Županica Martina Furdek Hajdin: “Projekt “Zaželi” je uspješno odgovorio na probleme s kojima se suočavamo, a to je nedovoljno kapaciteta u domovima za starije i činjenicu da mnogi ne žele biti smješteni u domove. Također, pruža priliku marginaliziranim skupinama žena da se uključe na tržište rada i postanu ekonomski samostalnije.”

Zamjenica ravnatelja Hravtskog zavoda za zapošljavanje Ivana Mehle naglasila je kako će se kroz ovu ćetvrtu fazu projekta omogućiti i zapošljavanje muškaraca. 

Za provedbu četvrte faze projekta Zaželi potpisali su Općine Generalski Stol, Rakovica, čiji su načelnici Alen Halar i Mihovil Bićanić nazočili konferenciji za medije. Ugovor vrijedan 346 tisuća eura potpisala je Općina Generalski Stol, a Općina Rakovica 544 tisuće eura. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime