Ivana Brlic Mazuranic

Na današnji dan, prije 150 godina, u Ogulinu je rođena Ivana Brlić-Mažuranić, istaknuta hrvatska književnica čija djela i danas oduševljavaju čitatelje diljem svijeta. Ivana, rođena u uglednoj obitelji Mažuranić, unuka je Ivana Mažuranića, bana i pjesnika, te kći Vladimira Mažuranića, pisca i povjesničara. Njezin literarni put započeo je već u djetinjstvu, a prvu pjesmu “Zvijezdi moje domovine” napisala je sa samo 12 godina.

Njezina karijera obilježena je brojnim uspjesima, od kojih se posebno ističe roman “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” iz 1913. godine koji je skrenuo znatnu pažnju književne publike. No, vrhunac njezinog stvaralaštva svakako predstavlja zbirka “Priče iz davnine”, objavljena 1916. godine, koja kroz mitološke priče oživljava slavenske legende i običaje.

Danas, u Ogulinu, u “Ivaninoj kući bajke”, održava se proslava ovog značajnog jubileja. Posjetitelji će imati priliku uroniti u svijet njezinih priča, upoznati se s likovima poput Kosjenke, Regoča, i Malika Tintilinića, te doživjeti čaroliju koju su generacije čitatelja već doživjele. Ivana Brlić-Mažuranić, koja je bila šest puta nominirana za Nobelovu nagradu za književnost, često je uspoređivana s Hansom Christianom Andersenom i J.R.R. Tolkienom zbog svoje sposobnosti da čitatelje odvede u fantastične svjetove.

Proslava njezinog 150. rođendana prilika je da se prisjetimo njezinog neizbrisivog doprinosa svjetskoj književnosti. Djela Ivane Brlić-Mažuranić prevedena su na sve važnije svjetske jezike, čime je postala jedna od najprepoznatljivijih figura hrvatske kulture i književnosti.

Ogulin danas zrači posebnom atmosferom, a “Ivanina kuća bajke” otvorena je za sve koji žele doživjeti čaroliju koja traje već stoljeće i pol. Pozivamo sve ljubitelje književnosti da nam se pridruže u slavlju ovog velikog jubileja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime