U četvrtak 2. svibnja u Oštarijama je dva dana ranije zbog Susreta hrvatske katoličke mladeži proslavljen blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca na razini Područne vatrogasne zajednice grada Ogulina. U proslavi je sudjelovalo svih deset društava Ogulin, Oštarije, Josipdol, Turkovići, Jasenak, Zagorje, Ribarići, Plaški, Saborsko i Javna vatrogasna postrojba. Vatrogasci su uz svoje stjegove i svečane odore u procesiji krenuli od vatrogasnog doma pa do svetišta Gospe od Čudesa gdje je služena svečana sv. misa koju je predslavio čuvar svetišta i župnik Oštarija, Zagorja i Cerovnika vlč. Mario Vazgeč. Misi su nazočili i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović sa zamjenikom Danijelom Vukeljom kao i dopredsjednik Područne vatrogasne zajednice Ogulin Josip Turković kao i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe i PVZ Ogulina Mladen Žilić.  

              Propovjednik je u svom obraćanju zamolio zagovor sv. Florijana da čuva vatrogasce u svojoj odgovornoj službi te poručio:

“ Danas Crkva slavi blagdan sv. Florijana, mučenika iz 3. stoljeća, mladića koji je uvijek nastojao živjeti pravim kršćanskim životom, koji se od najranijeg djetinjstva klonio svakog grijeha i koji je stupao stazom krjeposnog života. Njegova vjera prema Bogu i bližnjemu bila je duboko uslišana u vatri neprestanog trpljenja. Florijan je živio posve drukčijim životom koji se potpuno razlikovao od života njegovih suvremenika, daleko od razonode, zabave i uživanja. Molitvom i pokorom je pobjeđivao mladenačke strasti i sačuvao čistoću duše. Imao je čvrstu vjeru za koju je bio spreman žrtvovati i svoj život. Njegovo štovanje rašireno je u Austriji, Bavarskoj i našim krajevima i zaziva se njegova zaštita protiv požara i poplava a posebno ga štuju vatrogasci. Oni u njemu prepoznaju osobu primjer vjere, solidarnosti i spremnosti, uzora humanosti, dobrote i nesebičnosti. U tim osobinama kršćani prepoznaju Isusove zapovijedi ljubavi prema bližnjemu. Nije bez razloga osnivač vatrogastva u Hrvatskoj Đuro Deželić postavio na dva temelja, bogoljublju i domoljublju. Od tada potječe i poznata krilatica „Boga slavi-bližnjega izbavi“. „

Nakon mise vlč. Vazgeč je blagoslovio dva vozila koja je grad Ogulin osigurao za vatrogasce.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime