vrtic domitrovic sindikat Neso

Kakve veze sada, pitate se, ima Dostojevski, klasik ruskog realizma i njegov „Zločin i kazna“ s našim vrtićem. Naravno nikakve, osim što mi se baš naslov tog romana, učinio zgodnim za nastavak priče.

A priča nas podsjeća na višemjesečne, zategnute odnose na relaciji, odgojiteljice – gradonačelnik a sve u vezi njihovih malih plaća. „Zločin“ su očito počinile „tete“, kako kolokvijalno nazivamo odgojiteljice,  drznuvši se, vidi ti njih, zatražiti veće plaće. A „kaznu“ u obliku malih plaća, ispod zakonskog minimuma, odredio im je i još uvijek određuje moj omiljeni političar, gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Da  vas malo podsjetim. Nakon što je Vlada RH, u jesen prošle godine, donijela Odluku o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za pedagošku godinu 2023./2024., prema kojoj je i Gradu Ogulinu dodijeljeno skoro 25.000,00 € mjesečno, odgojiteljice Dječjeg vrtića „Bistrac“ s pravom su   očekivale i neformalno tražile da se tim novcem njihove zaista mizerne plaće konačno usklade sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju. Odnosno, da budu najmanje kao plaće zaposlenika u osnovnim školama. Ja ničim izazvan o tome pisao, a vi valjda tim pisanjem izazvani, reagirali ste burnim komentarima na društvenim mrežama. A to se, vidi vraga, nije svidjelo gradonačelniku pa je inicirao sastanak s odgojiteljicama.

A onda je sa tog sastanka s gradonačelnikom, „procurila“ snimka gdje im on govori da im plaće neće povisiti sve dok mu se, pazi ti to, ne ispričaju – i to jako ispričaju, što je opet dodatno zasmetalo gradonačelnika.

Tada se u priču o plaćama odgojiteljica i ostalih zaposlenika u Dječjem vrtiću „Bistrac“, kako to i priliči, uključio Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju, te su iza zatvorenih vrata počeli pregovori između osnivača vrtića tj. Gradonačelnika, i sindikata. I onda, relativno brzo, nakon tri

održana sastanka, na FB stranici Sindikata osvanula je objava koja je razveselila sve zaposlenika Vrtića, a posebno odgojiteljice. „Uspješno završeno mirenje između Grada Ogulina i članova SRPOOH“.

DV Bistrac“, „Odlične vijesti! Bravo za Grad Ogulin i bravo za SRPOOH!“……. neki su od najistaknutijih naslova u toj objavi. Ubrzo se i sam gradonačelnik Dalibor Domitrović na OGportalu oglasio i pohvalio: „Po prvi put u povijesti, od kako postoji Dječji vrtić Bistrac kao gradska ustanova, plaće njihovih zaposlenika će biti usklađena sa zakonom“.

Jedino dragi Grumfek nije rekao, kada će to biti ?.

Jer, da pojasnim. Plaće odgojiteljica u Dječjem vrtiću „Bistrac“ još uvijek nisu usklađene sa Zakonom.

U međuvremenu je, koliko sam vidio, na snagu stupila Uredba o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama, kojom su od 1. ožujka ove godine značajno povećane plaće zaposlenicima u javnim službama pa tako i u osnovnim školama.

Unatoč tome što je gradonačelnik Domitrović obećao i potpisao, da će se plaće i ostala materijalna davanja zaposlenika u Vrtiću automatski usklađivati prema sustavu škola, od toga, što se tiče odgojiteljica koje su najviše zakinute,  do danas jedno veliko NIŠTA.

Kako su mi rekli, nezadovoljstvo je sve veće, i samo se nadam da se to nezadovoljstvo neće odraziti na njihov važan i odgovoran posao, i da na kraju najveće žrtve ovog „cirkusa“ neće biti oni koji su najmanje krivi, a to su naša djeca. Oni najmanji.

S FB stranice Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju vidim da se tijekom ovog mjeseca nastavljaju pregovori predstavnika Sindikata i osnivača Vrtića u Ogulinu.

Hoće li gradonačelnik Domitrović konačno prestati inatiti, i popustiti te obustaviti „kaznu“ odgojiteljicama i im dati, po Zakonu obećanu plaću. Ili će ogulinske „tete“, poput svojih kolegica u Slunju i Vrsaru, koje su od danas u štrajku,  krenuti njihovim putem, to ćemo vidjeti.

P.S.

Kako je i najavljeno, danas ujutro započeo je štrajk djelatnica u Dječjem vrtiću Slunj. Prema podacima Sindikata obrazovanja, medija i kulture Republike Hrvatske, u štrajku je 18 od 25 zaposlenih djelatnica.

Gradonačelnica Slunja pozvala je predstavnice štrajkačkog odbora na neformalni sastanak. Iako je Grad Slunj podigao tužbu protiv Sindikata, gradonačelnica je na sastanku ponudila nastavak neformalnih razgovora o zahtjevima Sindikata.

Sindikat traži povlačenje tužbe i potpisivanje Kolektivnog ugovora.

OGPORTA

Nije baš tako Grumfek. 

1

Najava za sastanak u Ogulinu. Kada, iz Sindikata ne navode. Samo  da je to u svibnju. Budemo vidjeli…

Stavovi izneseni u članku preneseni su sa bloga i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Ogulin.eu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime