Rafting 1

U paketu izvanrednih travanjskih mjera u Saboru su, i to po hitnom postupku, prihvaćene i izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu. Time se turističkim agencijama, za uplaćene, a neostvarene aranžmane, umjesto povrata novca omogućava izdavanje vrijednosnih vaučera.

Naviknuti smo da uskrsni blagdani označavaju početak predsezone, no umjesto turista na Bačvicama – civilna zaštita, a okolni hoteli ne rade. Covid-19 je potopio cijeli turizam, pa tako i agencije.

– Ovo ljeto je za nas trebalo raditi 14 ljudi, međutim sad je sve stopirano, rekla je Marijana Andrijašević, vlasnica turističke agencije.

Gospodarske mjere s Markova trga privremeno spašavaju situaciju, no neće biti dostatne. Najavljena je i pomoć splitskih gradskih vlasti kako bi se očuvala radna mjesta, 4 000 kuna neto po mogućem zaposleniku.

– Ovaj paket mjera koje donosi grad je na dobrom putu da se pomogne turizmu i mogućnost je da mi ipak zaposlimo ljude i da ih zadržimo neki period na plaći, kazala je Andrijašević.

Agencije koje su još od veljače bez bukinga i bilo kakvih sredstava, nisu mogle ni do novca za već rezervirana putovanja, jer je novac već proslijeđen drugima u lancu poput aviokompanija i hotela. Uvođenjem vaučera država spašava likvidnost i štiti putnika koji uplaćeno može iskoristiti za drugo putovanje ili neki drugi termin.

– Najbitnije je da je zaustavljen jedan vrlo negativan trend koji se mogao jako negativno reflektirati na sve u sustavu. Dakle, svi vi koji eventualno želite svoj aranžman – možete to napraviti u mogućnosti da vam organizatori putovanja povrat izvrše u periodu od 180 dana plus 14 po završetku izvanrednih uvjeta, rekao je Jurica Glavina, voditelj regije, UHPA.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime