POS Vukovar

Već četvrtu godinu zaredom učenici osmih razreda Prve osnovne škole Ogulin posjećuju Vukovar i Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru u sklopu terenske nastave. Ove godine u Vukovaru su boravili 24. i 25. listopada u pratnji razrednika Marijana Tonkovića, Marina Pavkovića, Dejane Ogrizović i Gordane Bertović.
Riječ je o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. Ministarstvo hrvatskih branitelja u potpunosti snosi troškove organizacije projekta.
Učenici su prisustvovali predavanjima koja su vodili zanimljivi predavači, bojovnici koji su i sami bili sudionici Bitke za Vukovar. Posjetili su memorijalna mjesta na širem području grada Vukovara gdje su kroz predavanja vodiča upoznati s događajima ratne 1991. godine.
Prvi dan boravka učenici su obišli Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture.
Drugog dana boravka posjećuju izložbene prostore Memorijalnog centra Domovinskog rata, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu 1991., Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčaru, masovnu grobnicu na Ovčari te Franjevački samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova.
Posjet je završen „Školom mira“ gdje se na jednom mjestu okupe svi učenici koji su bili tih dana u Vukovaru te u kvizu pokažu što su naučili. Osim naše škole u posjetu su bile škole OŠ Katarine Zrinski Krnjak, OŠ Netretić, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin, OŠ ˝Milan Brozović˝ Kastav, OŠ “Jelenje – Dražice” Dražice. Najbolje znanje na kvizu pokazala je OŠ Katarine Zrinski Krnjak.
I ovaj put naši učenici pokazali su se u najboljem svjetlu, pristojni, kulturni, suosjećajni. Dostojanstvenim ponašanjem na najbolji način odali su počast svima koji su dali svoje živote za domovinu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime