Ogulin.eu Miljenko Vučić - Ogulinac, hrvatski paraolimpijac!

Razgovarali smo s našim Ogulincem Miljenkom Vučićem koji nam je rekao kako je počeo, zašto kugla kao disciplina, kako izgleda trening i ostale interesantne stvari… Razgovor pročitajte u nastavku.

Kada je počela Vaša ljubav prema sportu?

Moja ljubav prema sportu počela je još od malih nogu. Počeci su bili u rukometu u šestom razredu osnovne škole kada sam se zaljubio u sport općenito.
U atletiku za osobe s invaliditetom ušao sam sasvim slučajno krajem 2010. godine i tada sam sebi rekao da neću izići iz atletike bez medalje na Paraolimpijskim igrama. Nadam se da će tako i biti!

Koji je Vaš životni ili sportski moto?

Moj životni i sportski moto je raditi i boriti se da postignem svoj cilj prvenstveno srcem, uporno i predano. 

Zašto ste odabrali baš ovu disciplinu (kugla)?

Disciplinu nisam odabrao ja, nego moj prvi trener koji je procijenio da bi tada bio najsposobniji za bacanje kugle. Bacao sam i koplje, ali kad sam počeo dobivati na mišićnoj masi, odluka mog drugog trenera bila je da se posvetim samo kugli. Kad sam počeo raditi sa sadašnjim trenerom Mihovilom Rendulićem, dvojbi više nije bilo. Posvetili smo čitav rad i trening samo jednoj disciplini, bacanju kugle.

Jeste li se bavili i nekim drugim sportom?

Već sam spomenuo da sam počeo u rukometu, za vrijeme fakulteta bavio sam se kuglanjem i sada sam u atletici. Rekreativno sam igrao mali nogomet i biciklizam, ali to danas, nažalost, ne mogu zbog problema s vidom.

Kako izgledaju Vaši treninzi i gdje ih i s kim realizirate?

To je posebna priča jer u Ogulinu i okolici nema trenera atletike, tako da dio treninga odrađujem kod trenera u Kutini, a dio, koji mogu sam, odradim ovdje u Ogulinu. To mi predstavlja najveći problem jer ne mogu svaki trening odrađivati s trenerom.

Kakav je odnos sportskih institucija i saveza prema osobama s invaliditetom?

To je teško pitanje jer bilo što da kažem ispao bih neprijatelj i kritičar društva. Stoga mogu samo reći kako bi moglo biti i bolje.

Koji je Vaš dosadašnji najbolji sportski uspjeh?

Drugo mjesto na Europskom prvenstvu i  drugo mjesto na Svjetskim igrama za slijepe i slabovidne.

Koji su Vam ciljevi u nastavku Vaše sportske karijere?

Želim se što duže baviti atletikom s jedim jedinim ciljem, a to je osvajanje paraolimpijske medalje.

Na koje ste prepreke nailazili kao osoba s invaliditetom u dosadašnjoj sportskoj karijeri?

Najveći problem je što nemam trenera svaki trening, nemam adekvatne tehničke uvjete u Ogulinu, a u zadnje vrijeme javlja se problem osobne asistencije. Dalo bi se puno pričati o ovim problemima. Veliki problem je i što sam jedini reprezentativac koji ne prima sportsku stipendiju od grada niti županije zbog toga što živim u jednoj županiji, a član sam kluba u drugoj. To je, valjda, tako u administraciji.

Koji Vam je trenutak na dosadašnjem sportskom putu bio najteži? 

Do sada sam se susretao s mnogim problemima, a jedan od ključnih problema je taj što nemam dovoljno godišnjeg odmora kako bi što više dana proveo s trenerom. Također, problem je u tome što tijekom zime u Ogulinu nemam adekvatan prostor u kome bi mogao bacati. Mislim da su to dva problema s kojima se sve teže nosim jer bolji rezultati zahtijevaju i veći broj natjecanja i priprema te ugovornih obveza koje moram odraditi prema Paraolimpijskom odboru.

Postoji li netko u svijetu profesionalnog sporta tko Vam je uzor?

Cijenim i poštujem više vrhunskih sportaša. Možda bih mogao istaknuti bacača kugle Ulfa Timmermana.

Postoji li još sportaša među osobama s invaliditetom u Ogulinu? 

U Ogulinu dobre rezultate u kuglanju postiže Ljerka Volf i ima nekih naznaka da će se njoj pridružiti neki novi kuglači.

Tko Vam je najveća podrška u sportskom, ali i privatnom životu?  

Kratak odgovor. To je moja obitelj, supruga i kći.

Za kraj, recite nam još neku zanimljivost iz Vašeg života?

Veliki sam ljubitelj vozila, posebno starih, pa sam tako odnedavno i vlasnik oldtimera marke Mercedes,  model w115 (200D). Nije, naravno, riječ o vozilu visoke vrijednosti, ali donosi mi ugodan duh nostalgije isprepletene s romantikom davnih vremena.

Ogulin.eu Miljenko Vučić - Ogulinac, hrvatski paraolimpijac!

Zahvaljujemo Miljenku Vučiću na razgovoru i odvojenom vremenu i želimo puno uspjeha u sportskoj karijeri, ali i privatnom životu!

Napominjemo da će se Miljenko Vučić natjecati na Svjetskom prvenstvo u atletici za osobe s invaliditetom (World Para Athletics Championships) koje se održati u Dubaiju od 7. do 15. studenog 2019.

Miljenko će se natjecati će u disciplini bacanja kugle F11 (Men’s Shot Put F11) koja je prema sadašnjoj satnici na rasporedu 7. studenog 2019. u 16.56 sati po hrvatskom vremenu.

Natjecanje možete pratiti na Youtube kanalu Paralympic Games.

Više o predstojećem prvenstvu pogledajte i na linku https://www.hasosi.hr/11-hrvatskih-para-atleticara-na-wpa-svjetskom-prvenstvu-dubai-2019/

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime