Svi sveti i Dušni dan

188

Pred nama je blagdan Svih svetih, ali i Dušni dan. Znamo li što slavimo i čega se spominjemo tih dana, koji su pred nama?

Rimokatolici svake godine, prvoga dana mjeseca studenog, slave blagdan Svih svetih. Tog dana slave se oni sveci i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i oni koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života. U pravoslavnim crkvama ovaj se blagdan slavi prve nedjelje po Duhovima, te označuje završetak uskrsnoga dijela liturgijske godine.

Blagdan Svih svetih počeo se slaviti još u 4. stoljeću. U početku su ga sve crkve obilježavale istog dana, u nedjelju nakon Duhova, no Papa Grgur III. je u prvoj polovici 8. stoljeća blagdan Svih svetih premjestio na prvi dan studenog.

Kako nije moguće znati sve svece koji su u povijesti proglašeni svetima, Crkva je odredila ovaj dan u kojem se sjećamo i molimo za sve svete i blažene, bili oni poznati ili ne.

Dušni dan nastao je dva stoljeća kasnije, inicijativom sv. Odilona, koji je 998. godine započeo tradiciju dugu 10 tisuća godina. Zaslugom benediktinaca, blagdan Svih svetih proširio se u svijetu, a 1311. godine potvrdio ga je i Vatikan.

Iako blagdane Svih svetih i Dušni dan, osim kalendarske blizine, povezuju molitva, paljenje svijeća i polaganje cvijeća, Dušni dan je posvećen sjećanju isključivo na nama bliske preminule. Toga dana sva katolička groblja sjaje najvećim sjajem, a običaj je da se kao znak sjećanja na preminule održavaju i mise zadušnice.

Paljenjem svijeća našim najmilijima, ukrašavanjem njihovih grobova cvijećem, prisjećamo se njihovog ovozemaljskog života i molimo se za njihovu dušu.
Prisjećamo se i poginulih branitelja, koji su živote dali za slobodu naše Domovine, te im i na taj način odajemo dužno poštovanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime