Sljeme snijeg
foto: Skijalište Sljeme

Motritelj DHMZ-a na meteorološkoj postaji Puntijarka na Medvednici u četvrtak ujutro izmjerio je 4 cm snijega! Više nego na znatno višoj slovenskoj Kredarici! Djelatnici Skijališta Sljeme to su potvrdili i fotografijama. Nije baš sve bijelo, ali zimski ugođaj postoji, uz temperaturu zraka oko 0 °C. Tijekom prijepodneva bit će još izraženiji, ali…

Naravno, za kraj listopada ništa neobično. Dapače, puno dana unaprijed najavljivano, ali ipak – nakon dugotrajnog razdoblja iznadprosječno topline – zanimljivo! Posebice stoga što od 12. listopada ujutro do 28. listopada navečer temperatura zraka nije bila niža od 8 °C. Štoviše, za listopad “čak” – tri dana u nizu bila je viša od 21 °C, kao nikada od 1981. godine, od kada postoje službena mjerenja DHMZ-a, a 23. listopada je izmjereno 22,7 °C – novi listopadski rekord na toj postaji.

Snježni pokrivač neće se dugo zadržati, vjerojatno samo do petka navečer, kada će nestati pod djelovanjem sve više temperature i “snjegojeda” – umjerenog i jakog, na udare vjerojatno i jačeg vjetra, najprije jugoistočnoga, zatim uglavnom jugozapadnog. Još poneki dan mogao bi se vidjeti jedino u zasjenjenim mjestima pri vrhu sjeverne padine. Južina dolazi!

Ali prije nje – u mnogim je kopnenim krajevima u petak ujutro velika vjerojatnost slabog mraza – stoga i dalje vrijedi savjet iz agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje: “Zaštitite lončanice od hladnoće kao i svu proizvodnju u staklenicima. Posebno to vrijedi za krizanteme.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime