kolinda i boras

Sveučilište u Zagrebu u nedjelju, 3. studenoga 2019. obilježilo je 350. obljetnicu svoga postojanja.

Središnja proslava povodom 350 godina Sveučilišta održana je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba. 

Otvorena je izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti, a glazbeni program izveli su studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Svečanom prijemu prethodila je svečana primopredaja zastave s kninske tvrđave koju je gradonačelnik Grada Kninadr. sc. Marko Jelić uručio rektoru prof. dr. sc. Damiru Borasu. Na svečanosti je rektor dodijelio 26 počasnih zvanja i titula professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade „Fran Bošnjaković“ i „Andrija Mohorovičić“ za 2019. te posebna priznanja studentima i suradnicima Sveučilišta.

Na svečanosti su sudjelovali predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, članovi Vlade i Sabora, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović kao i brojni uglednici iz političkog, znanstvenog i vjerskog života.

Predsjednica Republike čestitala je rektoru Borasu, kazavši da je 350. obljetnica Sveučilišta ponos ne samo Zagreba nego i cijele Domovine. Naglasila je da je akademska zajednica u svakom društvu najvažnija snaga koja pridonosi razvoju dijaloga temeljenog na stručnosti, odnosno poznavanju materije o kojoj se raspravlja.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazao je da Vlada cijeni obrazovanje, zbog čega je poduzela važnu strukturnu reformu i stvorila povoljnije financijske uvjete. „Danas je Sveučilište u Zagrebu najveća visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj, čuvar hrvatskoga nacionalnog identiteta i nositelj društvenoga, znanstvenog, tehničkog,  umjetničkoga i kulturnog razvoja zemlje,” kazao je premijer, dodavši da je ono pomoglo u osnivanju i razvoju ostalih sedam hrvatskih javnih sveučilišta te ga, u punom smislu te riječi, možemo zvati Alma Mater hrvatskoga obrazovanja.

„U posljednje tri godine, proračun za znanost i obrazovanje povećan sa 13,9 na 17,3 milijarde kuna. Za sljedeću 2020. godinu proračun za znanost i obrazovanje povećava se za dodatnih milijardu i 300 milijuna kuna, na ukupno 18,6 milijardi,” kazao je Plenković.

Istaknuo je kako je u mandatu ove Vlade proračun za znanost i obrazovanje povećan za 34 posto, dok je istodobno iz europskih fondova ugovoreno 2,5 milijardi kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime