Obljetnica osnutka 1. gardijske brigade „Tigrovi“ i čestitka ministra Medveda

143

Prva gardijska brigada “Tigrovi” danas obilježava svoju 29. obljetnicu osnutka. “Tigrovi” su oformljeni u prvim ratnim danima, 5. studenog 1990. godine u vojnoj bazi Rakitje, a zapovjedništvo jedinice bilo je u Zagrebu. Isprva je osnovana kao “Jedinica za posebne namjene MUP-a RH” čiji su pripadnici bili mladi domoljubi i dragovoljci koji su stvorili oslonac za novu Hrvatsku vojsku. Kroz postrojbu je prošlo 110 000 pripadnika, 1600 ih je ranjeno, poginulo ih je 367, a 201 pripadnik “Tigrova” prošao je torturu logora.

“Tigrovi” su zaustavili brojne napade agresora na području cijele Hrvatske i bili su prisutni na gotovo svim ratištima kad je bilo najteže. Dio svog ratnog puta proveli su i na ogulinskom ratištu. Početkom 1993. godine u naš grad raspoređeni su prvi pripadnici „Tigrova“. Iste godine u vojarnu Poredice razmješta se 1. pješačka bojna te jedan logistički vod, protuoklopna satnija i vod protuzračne obrane. Također, u to vrijeme na josipdolskom području djeluje 2. tenkovska satnija, a u Trošmariji je jedno vrijeme bila raspoređena i haubička bitnica.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved za portal Ogulin.eu rekao je kako je iznimno ponosan što je dio svoje službe proveo u Ogulinu, prvo kao zapovjednik 1. pješačke bojne, a zatim kao načelnik stožera 1. gardijske brigade.

“Svim pripadnicima Tigrova čestitam 29. obljetnicu osnutka brigade. Danas smo posebno u mislima s 367 poginulih i 6 nestalih naših pripadnika i njihovim obiteljima. Sjećamo se s ponosom tih dana kada smo branili i stvarali Domovinu. Sretan sam što smo tijekom Domovinskog rata imali priliku surađivati u prijateljstvu i zajedništvu s postrojbama iz Ogulina i ogulinskog kraja. “

(Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime