Ogulin.eu Mira Rumenović - predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja

Ovaj tjedan razgovarali smo s gospođom Mirom Rumenović, predsjednicom Udruge udovica hrvatskih branitelja. Povod razgovora bila je nedavno održana skupština Udruge.

Kada je osnovna udruga i s kojim ciljem?

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata osnovana je 1993. godine s ciljem socijalne i pravne zaštite, zastupanja i pomoći obiteljima smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, tj. udovicama, djeci i starateljima djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja, na načelima solidarnog ostvarivanja prava koja im pripadaju, te promicanja, razvitka i unapređenja vrijednosti Domovinskog rata, kao i njegovih žrtava.

Koje aktivnosti udruga provodi i u čemu sve sudjeluju članice udruge?

Trenutno naša udruga broji 30-ak članica među kojima ima i djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja. Članice udruge aktivno sudjeluju u radu drugih udruga diljem RH pa zajedno s njima održavaju kuglačke turnire, obilježavaju obljetnice koje su značajne za njihove udruge, a isto tako svake godine pozivamo gošće iz drugih gradova da dođu na druženje u Ogulin gdje im pokažemo sve ljepote našega grada, a tako i susjednih općina.

Ogulin.eu Mira Rumenović - predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja

Jeste li zadovoljni potporom na lokalnoj i državnoj razini?

Zadnjih nekoliko godina, udruga se susrela s mnogim financijskim i drugim teškoćama u radu, ali ni to nas nije zaustavilo u našemu djelovanju. Mnogo puta naišle smo na neshvaćanja i odbijanja, kako lokalnih vlasti tako i raznih ministarstava, ali svojim zajedništvom uspjele smo svladati svaku prepreku. Udruga i dalje teži k tome da se njihovi najmiliji nikada ne zaborave, da njihova djeca budu jednako prihvaćena u društvu kao i svako drugo dijete, a ne s „pečatom“, kojega im mnogi ljudi nameću.

Koji su vam planovi za sljedeću godinu?

Ove godine po prvi puta, ova udruga je uspjela ostvariti jedan veliki projekt koji će do lipnja iduće godine krasiti jednu od naših susjednih općina te će na taj način izraziti poštovanje i zahvalu poginulim, hrvatskim braniteljima koji su svoje živote položili na oltar domovine. O tome više nekom drugom zgodom.

Zahvaljujemo Miri Rumenović na razgovoru.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime