kolinda hr

Na 16. sjednici Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike uvodno su usvojene preporuke Vijeća za budući razvoj obrambene industrije u Republici Hrvatskoj, što je bilo središnjom temom prethodnih dviju sjednica. Ove će se preporuke u narednome razdoblju predstaviti javnosti, kao podloga za daljnju raspravu i zajedničke napore u podizanju konkurentnosti hrvatske obrambene industrije na globalnom tržištu.

Ključ uspjeha Vijeće vidi u „zlatnom trokutu“, odnosno sinergiji između državne uprave, gospodarstva i znanstvene zajednice, koja je nužan preduvjet ubrzanog tehnološkog razvoja, a posebno pojačanog ulaganja u istraživanje i razvoj novih tehnologija.

Isto tako, predstavljen je presjek rada Vijeća od njegovog ustrojavanja. U tom je pogledu Predsjednica Republike naglasila kako je Vijeće u svome radu otvorilo neka vrlo značajna pitanja iz domene sustava nacionalne sigurnosti, obrambenog sustava, sustava unutarnje sigurnosti i sustava civilne zaštite, odnosno Sustava domovinske sigurnosti u cjelini. Pojam domovinske sigurnosti označava koncept koji je Predsjednica Republike promovirala još u svojem izbornom programu, tražeći modele povezivanja u jedinstven, integralan model upravljanja, usmjeren na zajedničko djelovanje svih sastavnica sustava u upravljanju sigurnosnim rizicima.

Geopolitičko i sigurnosno okružje Republike Hrvatske koje je obilježeno nestabilnošću i uvijek novim i promjenjivim izazovima zahtijeva nove i prilagodljive sposobnosti širokog spektra dionika toga sustava, čijoj izgradnji je i Vijeće za domovinsku sigurnost kroz svoje rasprave i prijedloge značajno doprinijelo.

Predsjednica Republike zahvalila je svim članovima Vijeća na uloženom trudu, radu i posvećenosti. Naglasila je kako su joj svojim savjetima pomogli u donošenju odluka u obnašanju dužnosti Vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i provedbi njene ustavne zadaće u skrbi za nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime