Svjetski dan izumitelja obilježava se 9. studenoga na dan rođenja američke filmske glumice i izumiteljice Hedy Lamarr koja je bila inovatorica u području bežičnih komunikacija, ali za života nikada nije dobila zahvalu za svoj izum bez kojega bi danas bio nemoguć WiFi.  

Mnogi su poznati hrvatski izumitelji od Fausta Vrančića, izumitelja padobrana do diljem svijeta poznatog Nikole Tesle zaslužnog za brojne izume, spomenimo samo izmjeničnu struju. Tu je i Ivan Lupis (izumitelj torpeda), Franjo Hanaman (električna žarulja s metalnom niti), Slavoljub Penkala (automatska mehanička olovka i nalivpero s čvrstom tintom), Ivan Vučetić (daktiloskopija), Franjo Kajfež (apaurin), Marin Soljačić (bežični prijenos električne energije) te brojni drugi hrvatski izumitelji i izumiteljice sa svojim vrijednim inovativnim prinosima koji se ne spominju toliko često.

Zrinka Tamburašev

Hrvatska kemičarka studirala je u Zagrebu na Tehničkom fakultetu. Radila je kao znanstvenica istraživačkog instituta tvrtke Pliva. Uvelike je pridonijela razvitku na području biotehnologije, biokemije i mikrobiologije. Najpoznatija je kao jedna od četvero izumitelja svjetski slavnog antibiotika azitromicina (sumameda). Godine 1980. ga je patentirala. Zahvaljujući radu nje i njenih kolega je PLIVA imala vlastiti antibiotik, kao jedna od rijetkih tvrtki u svijetu.

Tomislav Uzelac

Hrvatski je programer koji je napravio AMP MP3 Playback Engine koji se smatra prvim MP3 playerom. Pušten u uporabu 1998., ovaj izum je omogućio široku primjenu MP3 formata. Tomislav Uzelac otac je Winampa, napopularnijeg MP3 playera do pojave iPoda. On je 1997., na temelju diplomskog na FER-u, napravio softver za MP3 player, za koji je američka tvrtka Nullsoft napravila grafičko sučelje za PC i s tim rješenjem, Winampom, stekla preko 25 milijuna korisnika.

Ante Maglica

Mehaničar i Hrvat koji je emigrirao u Ameriku, izumitelj je moderne verzije džepne svjetiljke, MAGLITE, koja je dio opreme svakog američkog policajca, a i mi u Hrvatskoj je se dobro sjećamo.

Mario Puratić

Odselio se 1929. u SAD, gdje je izumio brodski koloturnik za lakše izvlačenje ribarskih mreža iz mora, koji je uveden u sve ribarske flote svijeta.

Danas u Hrvatskoj, Hrvatska zajednica tehničke kulture krovna je organizacija Udruge inovatora Hrvatske (UIH), koja okuplja više od 1500 članova, inovatora.
Udruga inovatora Hrvatske član je Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora (International Federation of Inventor’s Associations – IFIA) i Europskog udruženja inovatora (Association of European inventors – AEI).
Hrvatski izumitelji, okupljeni u Udruzi inovatora Hrvatske koja se na međunarodnim manifestacijama, izložbama i sajmovima, redovito predstavlja selekcijom odabranih inovacija, ostvarili su dosad iznimno zapažene rezultate.  

Ogulinci inovatori

Ogulin se također može pohvaliti Društvom inovatora Ogulin i mnoštvom mladih inovatora koji sa svojim mentorima u Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin ostvaruju iznimne rezultate. 19. listopada na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2019,  učenici Obrtničke i tehničke škole Ogulin s mentorom Milanom Žlimenom za „Zamjenu luxomata“ (osjetila za jačinu svjetlosti) su osvojili brončanu medalju.

Učenički rad „Upravljanje koračnog motora računalom“, izradili su učenici Nikola Puškarić, Ivan Francišković i Mario Pavlaković uz mentora Zdravka Borića i osvojili zlatnu medalju na INOVI 2010.

2012. na 12. Izložbi inovacija mladih, inovacija učenika Obrtničke i tehničke škole Ogulin Angela Vorkapića “Podno, pomoćno grijanje, osvojila je zlatnu medalju.

Marin Turković, učenik trećeg razreda zanimanja elektrotehničar, osvojio je srebrnu diplomu na državnoj smotri radova. 3. i 4. svibnja 2012. radom „Kocka s led diodama“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime