Foto: hdz.hr

Neki su europarlamentarci tvrdili da su se i osobno na granici Hrvatske i BiH uvjerili u sumnje koje iznose migranti, a hrvatsku stranu branio je Karlo Ressler, HDZ-ov europarlamentarac koji sjedi u tom odboru.
Međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch zatražila je jučer od institucija EU da ne “nagrađuju” Hrvatsku zelenim svjetlom za Schengen, nego da bolje istraže prigovore migranata i tražitelja azila na postupanje hrvatske granične policije, a kao dokaz za svoju tvrdnju da hrvatska policija nezakonito protjeruje azilante HRW koristi i izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović švicarskoj televiziji iz srpnja ove godine.


U videopriopćenju u kojem se pojavljuju i svjedoci postupanja hrvatske policije, HRW tu predsjedničinu izjavu prezentira kao priznanje Hrvatske da zaista protjeruje migrante na način koji je protivan međunarodnim, europskim i hrvatskim zakonima. – Nezakonita i nasilna protjerivanja tražitelja azila i migranata trebala bi diskreditirati Hrvatsku od pristupanja Schengenu – izjavila je Lydia Gall, viša istražiteljica HRW-a za istočnu Europu i Balkan.


Kritike zelenih i lijevih


Slične kritike imali su i oporbeni, uglavnom zeleni i lijevi, zastupnici u Europarlamentu u prekjučerašnjoj raspravi na sjednici Odbora za građanske slobode, gdje je predstavnik EK predstavio dokument o prolasku Hrvatske na tehničkoj evaluaciji pripreme za Schengen. Neki su europarlamentarci tvrdili da su se i osobno na granici Hrvatske i BiH uvjerili u sumnje koje iznose migranti, a hrvatsku stranu branio je Karlo Ressler, HDZ-ov europarlamentarac koji sjedi u tom odboru. – Naravno da smo svjesni navoda koje iznose neke nevladine organizacije, ali drago nam je da je Komisija kao jedino kompetentno tijelo potvrdila da Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u Schengen. Trebali bismo izbjeći politiziranje nečega što je zaista tehnička evaluacija – rekao je Ressler.


– Slažem se da je ulazak Hrvatske u Schengen u interesu EU, jednako kao i u interesu hrvatskih građana. Ali u interesu EU je i da budemo iskreni jedni prema drugima. Pa nisu se svi ti migranti (koji iznose primjedbe na postupanje policije, op. a.) sami pretukli ili sami porazbijali svoje mobitele. Njih se protjeruje natrag, ja to ne izmišljam, vidio sam svojim očima – rekao je njemački zeleni Erik Manquardt. Predstavnik Komisije otkrio je nove detalje o posebnom monitoringu, nadzoru nad postupanjem hrvatskih graničnih policajaca prema migrantima i tražiteljima azila na granici prema BiH, koji je EU pomogao uspostaviti financiravši ga s 6,8 milijuna eura. I koji je očito pomogao Hrvatskoj da dobije zeleno svjetlo EK prema ulasku u Schengen, jer se na temelju tog nadzora moglo zaključiti da Hrvatska čini dovoljno u pogledu zaštite ljudskih prava neregularnih migranata.

Ovdje pročitajte izvorni tekst

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime