loza

Blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, slavi se u cijeloj Hrvatskoj 11. studenoga, na dan kada je pokopan Sveti Martin iz Toursa.

Slavi se u čast rimskoga viteza iz pokrajine Savarije, koja se nalazila na području današnje Mađarske, a koji je bio poznat kao blag i milosrdan čovjek. Završio je vojnu službu, no zaredio se i godinama djelovao u samostanu u Galiji.

Njegov dan osobito je značajan stanovnicima na sjeveru zemlje. Za razliku od drugih mjesta u Hrvatskoj, koja gaje narodni običaj Martina, pa se „obični“ ljudi odijevaju u biskupe te pjesmicama i pošalicama kao biškupi zabavljaju krsteći mošt, u općini Sveti Martin na Muri, čiji je Sv. Martin zaštitnik, održava se vjerski običaj.

U njemu župnik, ili drugi svećenik, pa i biskup, u vrijeme Martinja, blagoslivlja mlado vino. Hrvatske tradicije slavljenja Sv. Martina biskupa proglašene su nematerijalnim kulturnim dobrom.

Sveti Martin je bio veliki ljubitelj vina i vinogradar, što ga je potaknulo da uvede običaj krštenja mošta.

Legenda također kaže da se protivio tome da postane biskup, pa se pred samo imenovanje sakrio među guske, no one su ga izdale svojim graktanjem. Tako je postao biskup, a u mnogim se krajevima na Sv. Martina i danas tradicionalno jede guska s mlincima koja se zalije pokojom kapljicom vina.

Povodom narodnog običaja krštenja mošta, Martinja, nažalost se povećava i broj alkoholiziranih sudionika u cestovnom prometu.

Policija od petka pojačano nadzire vožnju pod utjecajem alkohola. Na području Policijske uprave karlovačke provedena je akcija Nadzor vozača pod utjecajem alkohola ili droga. U akciji je kontrolirano 319 vozača, a njih 19 isključeno je iz prometa zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola izmjerena je kod 52 – godišnjeg vozača iz Karlovca u koncentraciji od 2,19 promila.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime