Mjesec hrvatske knjige i Dan hrvatskih knjižnica

136

U Mjesecu hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenoga) obilježava se i Dan hrvatskih knjižnica 11. studenoga. 

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se u spomen na dan kada je 1960. godine Hrvatski sabor donio prvi hrvatski zakon o knjižnicama, čime su se stekli preduvjeti za sustavan razvoj hrvatskih knjižnica i nacionalne knjižničarske mreže.

U okviru središnje svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje godišnje priznanje „Knjižnica godine“, najboljoj knjižnici za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.

Ove godine priznanje „Knjižnica godine“ dodjeljuje se Gradskoj knjižnici Rijeka.

Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin je obilježila Mjesec hrvatske knjige, u sklopu kojega se obilježava i Dan hrvatskih knjižnica.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, nastoji govoriti o knjizi, promicati čitanje te različitim programima okupljati sve one koje knjiga zanima.

Ovogodišnja je manifestacija posvećena glazbi, a moto je „U ritmu čitanja!“. Povod je lijepoj, književno-glazbenoj temi ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, 200. obljetnica rođenja Vatroslava Lisinskog, hrvatskoga skladatelja.

Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin je tijekom Mjeseca knjige, pripremila bogati program u kojemu smo mogli uživati: slušaonicu glazbenih ostvarenja domaćih pjesnika, čitanje slikovnica i radionice za predškolce i mlađe osnovnoškolce, čitanje uz glazbu, slušanje radio-priča, izložbu biografija domaćih i stranih glazbenika i bendova iz fonda Knjižnice, radionice pisanja poezije za učenike u okviru projekta Naša mala knjižnica te predstavljanje knjige „Glazba kao lijek“ Josipa Joea Meixnera, glazbenog terapeuta, pijanista i skladatelja, uz glazbu u izvedbi autora.

Čitateljski klub “Knjiški moljac“, čitao je biografiju Olivera Dragojevića – „Oliver: južnjačka utjeha“ Zlatka Galla uz slušanje Oliverove glazbe.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime