Ogulin.eu Saborsko – hrvatski Jeruzalem!
Foto: Miro Brozović / Foto Video Miro

Uoči sutrašnje tužne obljetnice pada i razaranja Saborskog razgovarali smo s Lukom Hodakom, bojnikom HV-a i predsjednikom kriznog stožera obrane i organizatorom Ratne postrojbe Saborsko. Donosimo njegova sjećanja na te dane:

„Saborsko je, uz Vukovar, jedino mjesto u Hrvatskoj koje je bilo  u potpunom okruženju od Balvan revolucije, odnosno od  04. kolovoza 1991. do konačnog sloma  13. studenog iste godine.

Mještani su se isključivo vlastitim snagama i nadljudskim naporima organizirali u obrani mjesta od četničke i JNA agresije.

Zadnji dan obrane agresor je silovitim kombiniranim napadom iz zraka i s kopna upao u Saborsko i pritom iskasapio više od pedeset civila koji su se nalazili u svojim kućama.

Do tada su okolna mjesta iz Plitvičkog kraja padala (Rakovica, Sertić Poljana, Poljanak, Vuković Lisina, Matovinska Lisina i Skrada) i većina je lokalnog stanovništva iz tih mjesta izbjegla u Saborsko. Tim je neprilikama izginulo više od pedesetak civila, a neki su i živi zapaljeni.

Svi su javni i obiteljski objekti u Saborskom bili spaljeni, kao i staro groblje i obje crkve.

Poginulo je dvadesetak branitelja, a ranjenih je bilo više od šezdeset. Organizirali smo izvlačenje preostalih civila (oko tisuću) preko Bosne, od kojih su neki završili i u logorima.

Oko stotinjak preživjelih boraca probijalo se nekoliko dana preko vrleti Kapele. Probojem iz obruča izašli  smo 18. studenog 1991. godine. U spomenutom proboju imali smo više desetina ranjenih koje smo uspjeli izvući, kao i desetine zarobljenika.

Potrebno je stalno ukazivati na istinske vrijednosti Domovinskog rata koje svakako trebaju biti naglašeni najsvetiji primjer suvremene Hrvatske. Evo zbog čega je Saborsko “hrvatski Jeruzalem” i zašto treba uvijek biti uključeno uz Vukovar i Škabrnju!“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime