12. studenoga 1991. – pad Saborskog

162

Na današnji dan 1991. godine palo je hrvatsko mjesto u Lici, Saborsko. Nekada je ovo mjesto brojilo preko 4.000 stanovnika, a te 1991. godine oko 1500.

U selu su od strane pobunjenih Srba iz Plaškog i JNA učinjeni veliki pokolji u kojima su svoje živote izgubili mještani Saborskog, točnije njih 51. Najveći broj je ubijen 12. 11. 1991. godine. Najstariji ubijen bio je Mate Matovina koji je imao 96 godina.

Ovo nije bio prvi pokolj u Saborskom. Prvi se dogodio 1945. godine od strane partizana kada je ubijeno 400 Hrvata Saborskog i okolnih hrvatskih sela.

Već u proljeće 1991. godine Saborsko se našlo u okruženju, a od kolovoza u potpunoj blokadi. Prvi napadi na Saborsko počeli su 5. kolovoza 1991. godine u ranim jutarnjim satima, minobacačkim granatama iz pravca Ličke Jesenice. Mladići od dvadesetak godina su u manjim grupicama prolazili kroz okupirani srpski teritorij do Ogulina po streljivo i pomoć. Više od tri mjeseca odolijevali su žestokim napadima agresora.

Napad je bio dijelom plana etničkog čišćenja tamošnjih područja od Hrvata i inog nesrpskog stanovništva, sve u cilju postizanja etničke čiste tzv. Republike Srpske Krajine, odskočne daske za daljnje napade po ostalim dijelovima Hrvatske.

12. 11. 1991. godine pred općim srpskim napadom JNA, s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te s oko 1000 pripadnika paravojnih formacija, branitelji su bili prisiljeni napustiti Saborsko i otići u progonstvo sve do Bihaća u BiH zajedno s ostalim stanovništvom. Toga dana opljačkano je, porušeno i zapaljeno 350 obiteljskih gospodarstava.

Sveukupno, u Saborskom su Srbi, za vrijeme svoje agresije na Hrvatsku ubili 80 ljudi, a 160 ljudi je bilo ozlijeđeno.

I danas nakon 28. godina mnogi se prisjećaju ovog strašnog događaja i dolaze u Saborsko odati počast žrtvama koje su svoj život izgubile od strane srpskih agresora.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime