Glumac Martin Sagner preminuo je u 88. godini. Hrvatskoj javnosti poznat je kao Andrija Katalenić, zvani Dudek, iz serije Gruntovčani koja se snimala sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća diljem Podravine.

Glumio je u desetak televizijskih serija i najmanje još toliko dugometražnih filmova, među kojima su “Kuda idu divlje svinje”, “Inspektor Vinko”, “Dnevnik Očenašeka”, “Fiškal”, “Punom parom”, “Duga mračna noć”, “Tamburaši”, “Breza”, “Protest”, “Nikoletina Bursać”, “Diskrecija zajamčena”. Njegov glas možete prepoznati i u animiranim filmovima “Garfield” i “Štrumpfovi”.

Početkom 90-ih godina Martin Sagner je kao HDZ-ov zastupnik bio u dva saziva Sabora (od 1990. do 1992. te od 1992. do 1995.). No odlučio je da to nije za njega.

– U velikom broju televizijskih serija i filmova gospodin Sagner ostvario je uloge koje osvajaju jednostavnošću i lakoćom glumačkog izraza. Gospodin Martin Sagner volio je svoj poziv, svoj rodni kraj, bogatstvo našega jezika kojim se majstorski služio kao glumac istinskog talenta.

Široj publici posebno je draga njegova uloga u kultnoj seriji “Gruntovčani” u kojoj je ostvario jednu od antologijskih uloga hrvatskog glumišta, lik dobronamjernog, naivnog i dobrog Dudeka, u kojem je sažeta sudbina malog čovjeka našeg podneblja.

Zbog te i mnoštva drugih sjajnih uloga, gospodin Sagner ostavio je trag umjetničke izvrsnosti u hrvatskoj kulturi, a mnogi njegovi prijatelji i poznanici pamtit će ga kao iznimno dobrog i dragog čovjeka i domoljuba, stoji u sućuti predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji glumca Martina Sagnera te istaknuo kako će ostati upamćen po svojim antologijskim ulogama i izvrsnim interpretacijama koje se sa zadovoljstvom gledaju desetljećima, sudjelovanju u Satniji hrvatskih umjetnika tijekom rata i kao saborski zastupnik.

– Sa žaljenjem sam primio vijest da nas je napustio istaknuti hrvatski glumac, gospodin Martin Sagner, koji je svojim iznimnim talentom i kreativnošću obilježio domaću kazališnu te, osobito, filmsku umjetnost.

Ostat će upamćen po svojim antologijskim ulogama i izvrsnim interpretacijama koje sa zadovoljstvom gledamo i desetljećima nakon nastanka.

Na početku rata svoju je ljubav prema domovini pokazao na prvoj crti bojišnice, među braniteljima u Satniji hrvatskih umjetnika, a obol stvaranju hrvatske države dao je i kao zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru, uključivši se u politiku na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Za svoj rad primio je, uz brojne nagrade i priznanja, i šest državnih odličja”, istaknuo je Plenković u brzojavu sućuti koju je obitelji Sagner uputio u ime hrvatske Vlade i svoje osobno ime. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime