petvet mali
Foto: PetVet

Kako se brinemo za vlastito zdravlje, tako bismo se trebali brinuti i za zdravlje naših kućnih ljubimaca. Osim nekih osnovnih preventivnih mjera kao što su cijepljenje, čišćenje od vanjskih i unutarnjih parazita, pravilna ishrana i higijena, u ovu kategoriju trebao bi spadati i sistematski pregled.

Kućni ljubimci, a naročito psi, imaju drugačiju toleranciju na bol. Baš je neki dan na jednom predavanju profesor iz Teksasa više puta upotrijebio zanimljivu rečenicu, da bi nam se urezala u pamćenje “remember, nature made dogs tough!” U slobodnom prijevodu to bi bilo – upamtite, priroda je pse napravila otpornima. Pri tome ne mislimo da su otporni na bolesti već mislimo na to na dugo mogu prikrivati simptome teških oboljenja bez vidljivih znakova ili s blagim simptomima koji čak i brižnom vlasniku mogu promaknuti. Upravo iz tog razloga preporuka je da se i ljubimce vodi na sistematske preglede, u mlađoj dobi svake dvije godine, u srednjoj i starijoj dobi jednom godišnje.

Sistematski pregled trebao bi uključivati opći pregled životinje (postoji li kakvih vidljivih promjena na tijelu životinje) internistički pregled, s posebnom pažnjom usmjerenom na srce i pluća te limfne čvorove. Zatim hematološke I biokemijske pretrage krvi iz kojih možemo saznati stanje organizma (hematotvorni organi, stanje jetre, bubrega, šećer u krvi). Također, trebao bi sadržavati i pregled usne šupljine i zuba te pregled kože, dlačnog pokrivača i ušiju.

Degenerativne promjene koje se događaju starenjem organizma (kod ljubimaca je ono ubrzano u odnosu na ljude jer im je životni vijek kraći) ne možemo zaustaviti, ali ih možemo ‘uhvatiti na vrijeme’ i pravilnom primjenom terapije usporiti. Tu prvenstveno mislimo na degenerativne bolesti srca i bubrega te kronične bolesti jetre. Neke pasmine sklonije su nekim oboljenjima pa i takve promjene možemo uhvatiti na vrijeme. Također, vrlo učestali dijabetes možemo otkriti na vrijeme jer i on spada u bolesti koje, kad se simptomi pokažu, već je prekasno.

U dlaci, koži i ušima mogu se skrivati neki paraziti koji su prenosivi na druge životinje i ljude. Stanje dlake i kože iskusnom će kliničaru dati dobar uvid u opće stanje organizma i nutritivni status životinje. Kontrolom tjelesne težine i kondicije mogu se na vrijeme prevenirati bolesti povezane s pretilosti.

Ukoliko se pokaže potreba, veterinar vam može preporučiti i dodatne pretrage poput ultrazvuka, ekg-a, rtg-a ili pretraga urina.

Dobar sistematski pregled trebao bi i obuhvatiti testiranje na neke bolesti koje su specifične za područje na kojem životinja živi. Tako na primjer prikrivene bolesti koje prenose krpelji, a koje često pritajene vrebaju u organizmu i čekaju pad imuniteta, mogu se otkriti vrlo jednostavnim brzim testovima i tako spriječiti njihova akutna faza u kojima je, kada do nje dođe, život životinje ugrožen.

Za mačke u ovu kategoriju bolesti spadaju virusne bolesti mačja sida i mačja leukemija koje se također mogu otkriti jednostavnim brzim testovima, a isto spadaju u skupinu bolesti koje, kada uđu u aktivnu fazu, malo toga možemo učiniti.Redovnim pregledima kod veterinara osigurajte svoj ljubimcu dug i sretan život, a sebe poštedite velikih troškova i emocionalne boli zbog preranog gubitka svog ljubimca.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime