Ogulin.eu Vlada i dalje u dijalogu o posebnom statusu Vukovara u cijeloj Europskoj uniji

U posljednjih pet godina Vlada je iz državnog u vukovarski proračun uplatila ukupno 356 milijuna kuna. U istom je razdoblju putem projekata EU, na području grada Vukovara, investiran 461 milijun kuna, a većina tog novca uložena je u razvoj infrastrukture.

Kako bi se privukla i ulaganja velikih i stranih ulagača predstavljen je Prijedlog zakona o poticanju ulaganja na području grada Vukovara kako bi se aktivno doprinijelo bržem oporavku gospodarstva, a nositelj Zakona je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Donošenjem toga zakona, grad Vukovar bi imao poseban tretman, ne samo u Hrvatskoj već i u Europskoj uniji. Zakonom se predlaže da se poduzetnici koji u Vukovaru zapošljavaju najmanje deset radnika trajno oslobode plaćanja poreza na dobit te da tvrtke imaju pravo na povrat 50 posto uplaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Da je poseban zakon od velike važnosti za budućnost Vukovara, smatra HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava.  Posebne mjere potpore obuhvaćaju porezne potpore, potpore za doprinose i upravljanje nekretninama, ali novim se zakonom na potpore ne bi primjenjivalo pravilo Europske unije o potporama male vrijednosti, tzv. pravilo de minimis koje je na snazi i kod nas od ulaska u Europsku uniju, rekao je gradonačelnik Penava ističući kako novi zakon o Vukovaru traži izuzeće od navedenog pravila, a sukladno mehanizmu koji dopušta izuzeće u slučaju katastrofa, kako prirodnih tako i onih ratnih.

Naime, pravilo o potporama male vrijednosti narušavalo je atraktivnost Vukovara za velike ulagače jer su njime bili ograničeni limitom korištenja potpora.

Hrvatska bi vlada od Europske unije trebala ishoditi dozvolu da se primjene potpore poduzetnicima koje se inače smatraju nedopuštenim jer narušavaju tržišno natjecanje.

Da bi te porezne olakšice u Vukovaru bile moguće, hrvatska Vlada morala bi u Bruxellesu izlobirati da se na hrvatski zakon ne primjenjuje pravilo Europske unije o potporama male vrijednosti prema kojem su maksimalne potpore za poduzetnike limitirane na ukupno 200.000 eura u tijeku tri godine.

Premijer Andrej Plenković kazao je jučer u Vukovaru da Vlada kontinuirano ulaže napore u razvoj Vukovara u svim aspektima, dodavši da je u ovom mandatu bilo jako puno ulaganja u grad. Izrazio je zadovoljstvo što će upravo na prijedlog Vlade vukovarska bolnica postati memorijalna. “Ta je poruka po meni jedna od najvažnijih, kao i novi zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta”, ustvrdio je.

Predsjednik Vlade kazao je da se s Europskom komisijom vodi dijalog o zakonu o poticanju ulaganja. “Postoji sustav državnih potpora na razini cijele Europske unije i moramo pronaći nišu kako da se Vukovar učini iznimkom i to je bio predmet naših razgovora s predsjednikom Komisije i s nadležnom povjerenicom”, zaključio je Plenković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime