tusk

Donald Tusk zamijenio je Francuza Josepha Daula na čelu Europske pučke stranke (EPP). Odlučilo je tako više od 2000 sudionika iz 40 zemalja koji u zagrebačkoj Areni sudjeluju na dvodnevnom 24. izbornom kongresu Europske pučke stranke (EPP).

S 491 glas ZA i 37 glasova PROTIV, Poljak Donald Tusk postao je prvim predsjednikom EPP-a iz tzv. “nove Europe”.

Tusk (62) bio je jedini kandidat za novog čelnika krovne europske stranke desnog centra i najjače skupine u Europskom parlamentu. Krajem studenoga istječe mu mandat predsjednika Europskog vijeća na koji je izabran 2014. i 2017.

Bolje biti predsjednik EPP-a nego bivši predsjednik Europskog vijeća, rekao je u šali Tusk nakon objave rezultata. On je ranije u srijedu izjavio da mu je dosta biti prvi europski birokrat i da kreće u borbu za birače protiv populista.

Prvi dan kongresa europskih pučana završio je svečanom večerom u Muzeju suvremene umjetnosti.

Dosadašnji predsjednik Europske pučke stranke, Francuz Joseph Daul održao je oproštajni govor u kojem se zahvalio nazočnima na suradnji. Pozdravljen je gromoglasnim pljeskom.

Kolinda Grabar-Kitarović: Kada govorimo o integraciji EU govorimo o konsolidaciji i jačanju Europe

Europskim se pučanima večeras se obratila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Čestitala je EPP-u i HDZ-u na organizaciji kongresa. Osvrnula se na ravnopravnost spolova u Europskoj komisiji i istaknula da je ona prva žena predsjednica Hrvatske, te da vjeruje da će to biti i u drugom mandatu. Naglasila je da ne smijemo zaboraviti na susjede koji su ključni za stabilnost i sigurnost EU.

Kada govorimo o integraciji EU govorimo o konsolidaciji i jačanju Europe. Ta konsolidacija je naš zajednički interes, rekla je. EPP-u je poželjela mnogo uspjeha u svim izazovima s kojima će se susresti.

Ursula von der Leyen: Na nama je da našoj djeci predamo jaku Europu

Skupu se obratila buduća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je zahvalila predsjedniku EPP-a Josephu Daulu, a uskoro novom predsjedniku Donaldu Tusku poručila je da je uzor jer najbolje zna kako je to boriti se očuvati timski duh u teškim vremenima.

Nema sumnje što je to europski način života. Nikada nećemo dopustiti nacionalistima i populistima, koji žele izazvati podjele i uništiti EU, da nam uzmu naš europski načina života. Naša se Unija temelji na poštivanju ljudskog dostojanstva, slobodi, demokraciji i jednakosti. Uvijek ćemo braniti naš europski način života, rekla je njemačka političarka.

Pozdravila je Kolindu Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića, dodavši kako zna da njihovo srce kuca za Europu.

Upravo ste vi Andrej zaslužni što je Hrvatska pred odlukom o ulasku u Schengenski prostor. Naši roditelji su nam predali prosperitetnu Europu, na nama je da našoj djeci predamo jaku Europu. U tom duhu želim voditi novi sastav Europske komisije, poručila je von der Layen.

Skupu u zagrebačkoj Areni večeras se obratila njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je zahvalila trenutnom predsjedniku EPP-a Josephu Daulu te Manfredu Webru za sve što su do sada učinili.

Imali smo teške godine za EPP; to su bile godine u kojima smo morali izdržati pritisak populizma, to smo uspjeli, za to je trebala snaga i vi ste to uspjeli, rekla je. “Europski parlament treba jasan put jer ono što se dogodilo prije nekoliko godina ne bismo mogli zamisliti. Treba gledati na dobrobit Europe”.

Pao je Berlinski zid, to se ne bi dogodilo da se svi nismo zalagali. Svi smo ujedinjeni, tko bi ga zamisliti i sanjati o tome prije 30 godina. Bilo je tada vrijeme hrabrih ljudi, i zato želim reći nešto u ime Njemačke. Činjenica da je hrvatska članica, povezana je sa željom za ujedinjenom Europom. Oni to moraju čuti iz Zagreba. Želimo graditi mostove u Europi, to je uloga EPP-a i zato Ursula i njena Komisija će nas predvoditi na tom putu, poručila je njemačka kancelarka.

Skup je u srijedu ujutro otvorio predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković. Rekao je među ostalim da je HDZ prije 30 godina poveo hrvatski narod, na čelu s Franjom Tuđmanom, prema slobodi, demokraciji, suverenosti i samostalno.

Hrvatske vlade pod vodstvom HDZ-om izborile su međunarodno priznanje, osigurale su obrane i oslobođenje okupiranih područja. HDZ je imao ključnu ulogu u ostvarivanju članstva Hrvatske u NATO-u i EU-u, kazao je među ostalim predsjednik HDZ-a i premijer Plenković.

Narodnjačka smo stranka koja promiče domoljublje, demokršćanske, obiteljske i univerzalne humanističke vrijednosti. Suprotstavlja se demagogiji i isključivosti. Večeras će vam se obratiti i predsjednica Republike koja ide po još jednu predsjedničku pobjedu u prosincu, rekao je.

Predsjednik EPP-a Josephu Daulu kazao je da je uvijek bio prijatelj Hrvatske na putu prema Europi. Naglasio je da EPP ostavlja na dobrim temeljima.

Predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul rekao je da je HDZ sinomim uspjeha, a da Hrvatska treba biti predvodnik u regiji. Poručio je da je EPP brana prema populistima. Istaknuo je da se kod pitanja migracija moramo baviti uzrocima.

Čini se i da smo se našli između imperijalističkih politika Kine i Rusije, kazao je i nastavio “da oni za razliku od Europljana ne moraju polagati račune svojim građanima”. Strateškom pogreškom smatra ne otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Prekršili smo obećanje i otvorili prostor na Zapadnom Balkanu za Rusiji, Kinu, Tursku i zemlje Zaljeva, dodaje.

Predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk izjavio je u srijedu u Zagrebu da mu je dosta biti prvi europski birokrat i da kreće u borbu protiv populista čim postane novi predsjednik Europske pučke stranke (EPP).

Na jednoj su strani stranke neodgovornog populizma, a na drugoj naša stranka odgovorne popularnosti, rekao je Tusk članovima iz četrdesetak zemalja koji će ga za koji sat izabrati za stranačkog čelnika.

Nakon pet godina dosta mi je biti glavni europski birokrat. Ja sam spreman za borbu, nadam se da ste spremni i vi”, dodao je Tusk, kojemu krajem studenoga prestaje mandat u Bruxellesu.

Okupljenima se obratio i glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz.

Na marginama sastanka EPP-a premijer Andrej Plenković imao je mnoge bilateralne susrete, a očekuju ga sastanci i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, budućom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen, norveškom premijerkom Ernom Solberg i bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

Uoči kongresa konferenciju za novinare zajednički su održali predsjednik Plenković, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul i glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz.

Plenković je na uvodnoj konferenciji za novinare kazao da je velika čast pet i pol tjedana prije početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije ovdje imati raspravu, na kongresu na kojemu sudjeluje više od 2.000 ljudi iz 40-ak europskih država o tome kako će RH imati svoje mjesto i ulogu, u prvih šest mjeseci predsjedati Vijećem EU-a.

Za nas politička obitelj pučana predstavlja obitelj zajedničkih vrijednosti koje dijelimo i mi u HDZ-u. Zajednički europski projekt gradi se od završetka 2. svjetskog rata, a obitelj pučana dala je svoj doprinos od samoga osnivanja Europske unije. Program Ursule von der Leyen kompatibilan je s prioritetima Hrvatske, kazao je Plenković.

Istaknuo je da će nastojati i da teme proširenja EU-a, a posebno u vezi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te demografskom revitalizacijom budu među temama koje će biti ključne i u radu Hrvatske i u radu buduće Europske komisije. Uz pripreme za brexit, Hrvatska tijekom predsjedanja EU-om želi dati svoj obol završnici pregovora o novom višegodišnjem proračunu EU-a, a najveći događaj bit će summit u svibnju na kojem želi “referentne zaključke” koji će odrediti daljnju “političku i institucionalnu dinamiku”, rekao je Plenković.

Sugerirao je da su nova pravila proširenja EU-a koja predlaže Francuska nepotrebna, jer su “filteri” za zemlje kandidatkinje već sadržani u postojećem mehanizmu.

Predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul objašnjavao je zašto je Kongres ove stranke važan. Naglasio je da će biti izabrano novo vodstvo, a da će on otići u mirovinu.

Izrazio je razumijevanje za hrvatski narod kada je riječ o negativnim osjećajima proisteklim iz rata, naglasivši da je rođen u Strasbourgu, pograničnom gradu s Njemačkom, te shvaća da treba prevladati mržnju kako bi se išlo dalje. Dodao je da se ne smiju zaboraviti sjećanja, ali se mora gledati u budućnost.

Spomenuo je i da je neko vrijeme bio nadležan Andreju Plenkoviću dok je on tada bio na dužnosti u Bruxellesu. Hvalio ga je i dometnuo da će Plenković biti budući čelnik države ili vlade koja će biti zapisana u povijesti.

Ne brine se on o sljedećim izborima već o sljedećoj generaciji. To su pravi državnici, dodao je i još govorio o njegovoj ulozi u izboru čelnih funkcija EU-a. Potom je govorio i o susretu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz White kazao je da će se održati statutarni kongres. Danas se održava glasovanje za predsjednika EPP-a.

Europska pučka stranka (EPP) neće na kongresu odlučivati o svojoj članici Fideszu, doznaje se od pučana koji su stranku mađarskog premijera Viktora Orbana suspendirali zbog kršenja demokratskih standarda. O tome je na konferenciji za novinare govorio premijer Andrej Plenković.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković objavio je na twittu da je na sastanku Kluba zastupnika EPP-a riječ među ostalim i o “jačanju pozicije EPP-a kao obitelji demokršćanskih stranaka na desnom centru te politikama koje su usmjerene na izazove budućnosti”.

Plenković se uoči Kongresa EPP-a sastao s Manfredom Weberom, predsjednikom Kluba zastupnika EPP-a. Kazao je da je bilo riječi o prioritetima za vrijeme predsjedanja Hrvatske Europskom unijom iduće godine, poziciji EPP-a i predstojećem Kongresu.

Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Tomislav Sokol kazao je među ostalim da se na sastanku Kluba zastupnika EPP-a razgovara se o temama koje su danas relevantne u Europskoj uniji i onima koje će biti bitne u budućnosti – gospodarski rast, razvoj, zapošljavanje, klima i razvoj novih tehnologija.

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnog centra danas okuplja 84 stranke iz 43 države. S osvojena 182 od 751 mandata na europskim izborima u svibnju, pučani su najbrojnija skupina u Europskom parlamentu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime