Nakon prosvjeda štrajk u školama i razgovori se nastavljaju

85

Pregovori Vlade i prosvjetnih sindikata završeni su kasno noćas nakon sedam sati razgovora. Dogovora nema, a sindikalisti, kao ni predstavnici Vlade, nisu htjeli reći ništa. Danas se nastavljaju pregovori, ali i štrajk.

Pregovori su počeli nakon prosvjeda nastavnika pod geslom “Hrvatska mora bolje”. Na središnjem zagrebačkom trgu pridružili su im se brojni građani. Bilo je više od 40.000 ljudi.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. nije želio govoriti o detaljima pregovora. Kaže, ne žele davati nekome lažne nade i “nenade”.

– Svjesni smo situacije u obrazovanju, da se kroz godine nagomilala razlika u plaćama i da postoje nepravde koje treba ispraviti. To želimo riješiti dugoročno i na kvalitetan način. Koeficijenti se ne mogu ‘prelomiti preko koljena ni preko noći’. To zahtijeva ozbiljnu partnersku analizu u suradnji s učiteljima i nastavnicima. Pokušava se naći premosnica kako ljudi ne bi čekali nekoliko mjeseci, kazao je  Zvonko Frka Petešić. Nije želio govoriti o detaljima. Samo je kazao da se razgovara i o koeficijentima. 

Na pregovorima nije bila ni ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ni ministri rada Josip Aladrović ili financija Zdravko Marić.

Premijer Andrej Plenković je poručio da u Vladi jesu za postizanje kompromisa sa školskim sindikatima, kako bi se završio štrajk. No smatra – da je za kompromis potrebno dvoje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime