DOŠAŠĆE – „Vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo. Noć poodmače, dan se približi! Odložimo dakle djela tame i zaodjenimo se oružjem svjetlosti.“ (Rim 13,11-12)


Dolazi nam se došašće. Prema Općim načelima o liturgijskoj godini i o kalendaru došašće je:
vrijeme dvojakog značaja: vrijeme priprave na svečanosti Božića, u kojima se slavi prvi dolazak Sina Božjega k ljudima, a ujedno i vrijeme u koje se preko ovoga spominjanja misli upravljaju na iščekivanje drugog Kristova dolaska na svršetku vremena.


Došašće je vrijeme podijeljeno na dva razdoblja: prvo – od prve nedjelje došašća do 16. prosinca kada je naglasak na iščekivanju drugog Kristova dolaska; drugo – od 17. do 24. prosinca kada se pripremamo za svetkovinu Božića. Oba razdoblja došašće predstavljaju vrijeme radosnog i odanog iščekivanja.


Osim što redovito odlaze na svete Mise nedjeljom, kršćani se za Božić pripremaju i kroz pučke rane mise, Zornice. Poznate su još pod nazivom Rorate. One također simboliziraju budnost kršćana u vremenu priprave za Božić. Na Zornicama se pjevaju i poznate hrvatske adventske pjesme koje imaju marijansko obilježje, a izražavaju radost proslave Kristova rođenja. Neke od poznatijih su: “Padaj s neba”, “Zlatnih krila”, “O Marijo, ti sjajna zornice”, “Poslan bi anđel Gabrijel”, “Visom leteć “, „Klikujte sada zanosno“. Zornicom se naziva i božićna misa u ranu zoru. Latinski naziv “rorate” dolazi od riječi ulazne misne pjesme: „Rorate coeli desuper…” –“Rosite nebesa odozgor i oblaci neka dažde pravednika”. To je ujedno i ulazna pjesma četvrte nedjelje došašća!


U došašću često čujemo i usklik: “Maranatha!“, uobičajeni pozdrav i zaziv prvih kršćana, a nalazimo ga na kraju Pavlove Poslanice Korinćanima. Zanimljivo je njegovo dvostruko značenje: “Maranâ-thâ” u prijevodu s aramejskog “Dođi, Gospodine”, dok “Maran-‘athâ” znači “Gospodin je došao”.


Boja došašća je ljubičasta, a do same svetkovine Božića dijele nas četiri svijeće. To nisu bilo kakve svijeće, već svijeće koje palimo na adventskom vijencu četiri nedjelje prije Božića, a svaka od njih ima posebno značenje:
Prva svijeća je svijeća NADE, poznata po nazivima proročka ili radilica.
Druga svijeća simbolizira LJUBAV, a nazivana je još betlehemska ili moliteljica.
Treća svijeća je svijeća RADOSTI, pastirska ili dobročiniteljica.
Četvrta svijeća koja podsjeća na MIR – anđeoska ili razveseliteljica.

Na sam Božić palimo bijelu, takozvanu Kristovu svijeću.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime