Sinoć je u Svečanoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta predstavljen film ‘Plešivica od imena do samostalnosti’ koji je nastao povodom 30. obljetnice sastanka održanog 19. siječnja 1989., a na kojem je dr. Franjo Tuđman izabran za predsjednika inicijativnog odbora za provođenje demokratizacije u Hrvatskoj.

Prije prikazivanja filma nazočnima su se obratili Tomislav Lipošćak, ispred organizatora Hrvatske demokratske zajednice Grada Ogulina, Ante Ledić, jedan od sudionika sastanka te Mihovil Matković, jedan od scenarista dokumentarca.

Dana 19. siječnja 1989., u vikendici Ante Ledića na Plešivici, 14 hrvatskih intelektualaca – proljećara, održali su tajni sastanak na kojem su postavljeni temelji političkog pokreta za stvaranje neovisne hrvatske države. Sastanku su nazočili Franjo Tuđman, Marko Veselica, Vladimir Veselica, Drago StipacTomislav LadanAnto Matković, Ivan Maglica, Hrvoje ŠošićVlado MarićMladen MarićNikola Gagulić, Vlado JurčevićMarko Turić i Ante Ledić. Iako su bili pozvani, na sastanku nisu bili Dražen BudišaZvonimir Šeparović i Petar Šegedin, koji su sudjelovali na ranije održanim tajnim sastancima na Plešivici.

Franji Tuđmanu, koji je na sastanak pozvan preko svoga odvjetnika Vlade Marića, to je bio prvi sastanak u Ledićevoj vikendici na Plešivici, u kojoj su se sastanci proljećara održavali od 1976. godine.

Ledić nam je otkrio kako je na tom sastanku za predsjednika inicijativnog odbora za stvaranje neovisne Hrvatske bio predložen Marko Veselica.

Svoju veličinu, baš u ovom primjeru, i kao čovjek i kao domoljub i kao kršćanin, pokazao je Marko Veselica. On je imao karizmu i bio je u stanovitoj prednosti u odnosu na sve ostale. No, on je kazao kako ima zabranu javnih nastupa te da predlaže, da bi bilo najbolje, najracionalnije i najpotrebitije, da na čelu pokreta bude Franjo Tuđman. Njegovo mišljenje nam je svima bilo od izuzetnog značaja, jer je Marko poznavao svakoga od nas pojedinačno, znao je da Tuđman najbolje poznaje onaj represivan sustav, da ima dovoljno odvažnosti i hrabrosti’, kazao je Ledić.

Ledić je istaknuo kako su proljećari, koji su se okupljali na Plešivici, kasnije osnovali šest političkih stranaka, ali ono što smatra najvažnijim je to što se na tom sastanku stvorila jezgra pokreta koji će čvrsto stati u obranu hrvatskih interesa, zaštititi hrvatski prostor i hrvatski narod od svega negativnoga što je dolazilo s istoka te stvoriti neovisnu i slobodnu državu Hrvatsku.

To je razlog zbog kojeg smo Plešivicu odlučili sačuvati od zaborava. Film nismo radili zbog sebe, nego zbog okolnosti onog trenutka. Dužni smo javnosti predstaviti istinu zbog sudionika toga sastanka i svih ranijih sastanaka održanih na Plešivici’, istaknuo je Ledić.

Zbog tajnosti djelovanja ‘stošinečki krug’ iza sebe nije ostavio nikakve pisane materijale, pa je film snimljen samo na temelju fotografija snimljenih toga povijesnog 19. siječnja 1989. godine i sjećanja sudionika plešivičkih sastanaka te svjedočanstva četvorice živućih sudionika povijesnog sastanka Vlade Marića, Vlade Jurčevića, Nikole Gagulića i Ante Ledića.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime