Advent – što ćemo pokloniti kada se poklonimo

246
Foto:medugorje-info

Na rođendane, okupivši se u ime rođenoga, dolazi se s poklonom. Darivanjem nekoga, dajemo mu do znanja da smo se pripremili za rođendan, da smo radosni, nakloni prema slavljeniku i da gajimo lijepe osjećaje prema njemu.

Božićem slavimo rođenja Isusa, a došašće ili advent je priprema za to slavlje.

Došašće shvaćamo kao pripremu za darivanje rođenoga Isusa. Što pripremamo za Božić u ovome razdoblju? Čime ćemo Isusu pokazati spremnost, naklonost, ljubav? Što ćemo pokloniti kada se poklonimo rođenome Isusu?

Izrazi advent i došašće jednako znače.  Advent dolazi od lat. advenire što znači dolazak, i korijen riječi došašće takođeroznačava dolazak. Iako značenjem jednaki, izrazi došašće i advent danas na nas, ostavljaju drugačiji dojam. Izraz advent počeo je označavati advent sajmova, advent turističkih zajednica, advent potrošnje, nadmetanja, blještavila. Od izraza došašće, za razliku od izraza advent ne možemo načiniti pridjev pa je izraz došašće ostao očišćen od raznih adventskih sajmova, adventskih radionica, adventskih koncerata.

Naglo je poraslo u zadnje vrijeme zanimanje za advent. Palimo svjećice i lampice, kupujemo, prodajemo. Gradovi su nam okićeni postavljenim Djedovima Mrazovima, velikim štandovima, raznim bićima, sobovima, patuljcima, vilenjacima, snjegovićima. Organiziramo radionice. Radionicama izrađujemo ukrase, vježbamo tijelo, razvijamo um kroz radionice umijeća trgovanja, raspolaganja novcem. Vježbamo, izrađujemo, razvijamo sve osim duha. Simbole vjere zamijenili smo svjetovnim simbolima. Nestao je Isus u jaslicama, nestala je naša tradicija.

Kada se Isus rodio, Sveta tri kralja su nosili zlato – za Isusa Kralja,  kao simbol dostojanstva, tamjan – za Isusa Boga, kao simbol božanskoga i smirnu – za Isusa čovjeka, kao simbol smrti, žrtve Isusove. Mi ne moramo imati zlato, tamjan niti smirnu.

Moramo samo otvoriti riznicu svoga srca i vrijeme došašća iskoristiti kako bi se napunili darovima Duha svetoga. Mudrošću – da razlikujemo ono bitno u vrijeme došašća, razumom – kako bi kritički mogli sagledati sebe i ono u svjetovnom adventu što nas vuče dalje od Boga, jakost – da hrabro živimo svoju vjeru odupirući se zasljepljivanju lampica te pobožnost – kako bi istinski kao vjernici dočekali Isusa. Tada ne trebamo brinuti već ćemo Božić dočekati spremni.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime